Casa Maria - в дома на Мария Гальова-Джурова

„Домът ми има много лица – всяко стая носи отпечатъка на различен етап, емоция или вдъхновение. Той е като мен – един ден може да съм супер цветна, друг ден – строго класически облечена.“

Теодора Николова 27 August 2024

Снимка: Радина Ганчева

Излизаме от виртуалната реалност на едноименната платформа, създадена от Мария Гальова-Джурова, и влизаме във физическата реалност на нейния дом, в който живее със съпруга си Мони и сина им Алекс. За да видим, че едното и другото изключително си приличат и разказват по сходен начин истории за дизайна, за вкуса, за предметите, с които се заобикаляме, за това как те променят живота ни и нас самите, за емоцията и за удоволствието от взаимодействието с тях.

Вижте снимки в галерията ни.

Докато разговаряме, Мария е седнала в едно от любимите ѝ кресла. В дома ѝ има и второ, много подобно на това, но малко по-голямо.

Достатъчно е само историята на тази винтидж двойка да ви разкаже Мария, за да усетите начина, по който преживява предметите, открива ги, стига до тях и ги настанява в живота си. Купила е двете кресла преди години от OLX. Попада на тях случайно, докато търси мебели от 60-те.

„Намерих ги в една панелка в „Младост“. Момчето, което ги продаваше, ми разказа, че работел в строителна бригада и правили ремонт на някакво ателие. Вместо да изхвърли столовете, както му било поръчано, ги приютил. Толкова исках да разбера кои са хората, на които са принадлежали... Предполагам, че са правени по поръчка. Първо купих само единия, другият бе в по-лошо състояние. Цяла нощ не спах.

Мислех си, че не трябваше да ги разделям, че са принадлежали на двойка, която очевидно е имала хубав съвместен живот, за да си направи кресла по поръчка – за нея и за него. На другата сутрин отидох да взема и второто. Надявам се един ден да науча цялата им история.“  

В селекцията от винтидж мебели и аксесоари, която виждаме във виртуалната Casa Maria, разпознаваме точно този неин вкус, темперамент, емоционална реакция към формата и историята.

„Селекцията е специфична и се състои от предмети, които спокойно биха намерили място в собствения ми дом. Цената или търсенето на данен артикул не са водещи при избора ми на стока. Давам си сметка, че вероятно това не е най-добрият бизнес подход и може би дори звучи егоцентрично, но това е положението“, през смях разказва Мария, в момента в който предстои отварянето на огромно физическо пространство в покрайнините на София, в което ще бъде разположена тази нейни селекция на винтидж мебели и аксесоари, заедно със селекцията на нейните партньори от Brocante The Farm. Плановете включват и фотографско студио, в което цялата наличност в магазина ще може да бъде използвана като реквизит в продукциите, които ще се снимат там.   

Вместо син ангел, над Casa Maria бди син омар. Чаровният знак и всичко зад него се появяват преди няколко години, когато върху света се стовари изпитанието на пандемията, а Мария подобно на повечето от нас, затворени по домовете си, се вижда захвърлена сред морето на свободното време.

Водила изключително динамичния и изпълнен с творчество, графици и крайни срокове живот на човек, посветил се години наред на лайфстайл списания (Bravacasa и Amica), изведнъж се оказва сред тиха безбрежност. За да не потъне, изважда пособията за рисуване, купува си глина, усъвършенства се в готвенето.

Сред всичко това покълва и идеята за Casa Maria – онлайн платформата, която разказва истории с предмети. „Предметът оставя отпечатък върху битието ни, а историята му е част от неговата същност, цялост и ценност. Иконите на дизайна са се превърнали в такива по някаква причина, следствие от сложна мрежа от връзки, и е хубаво някой да ти разкаже всичко това.“
Мария е красива, с широка ослепителна усмивка, грациозна и замайващо космополитна.

Тя е от хората, които се чувстват прекрасно във всяка точка на света, стига да са заобиколени от красиви неща. Но все пак основата на географията на живота ѝ са Бургас, Лос Анджелис и София. В Бургас е родена. В Лос Анджелис е живяла 12 години, там е учила интериорен и графичен дизайн, там се връща отново и отново като към част от себе си. В София е нейното настояще, семейството ѝ, домът ѝ.

„Въпреки всичките години, прекарани в Ел Ей, ми трябваше време да поулегна, да натрупам опит, да седна пред компютъра на списание Bravacasa, да изгледам много интериори, за да прогледна за нещата, които са били на една ръка разстояние. Сега по друг начин виждам Лос Анджелис.“

Опитът я учи, че добрият дизайн е този, който е устойчив във времето, че не е нужно да следваш сляпо трендове и да сменяш мебелите, както сменяш гардероба си, че дори и когато поверяваш дома си на интериорен дизайнер, не бива да се изгубваш в процеса, защото домът е твоето място и трябва да изразява твоята същност.

„Домът ми има много лица – всяко стая носи отпечатъка на различен етап, емоция или вдъхновение. Той е като мен – един ден може да съм супер цветна, друг ден – строго класически облечена.“

Всъщност домът ѝ е артистичен микс от съвременен дизайн, винтидж акценти и много изкуство, декоративен, многопластов, непрекъснато променящ се – за 14 години, претърпял три ремонта и доста повече аранжировки: „Нормално е, самите ние се променяме“, казва Мария.     

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР