Имате ли екологична тревожност?

18 July 2024

Напоследък популярност набра терминът eco-anxiety или екологична тревожност. Той описва тревожността, която много от нас изпитват, свързана с ежедневното ни въздействие върху изменението на климата и глобалната екологична катастрофа, която става все по-реална. В моментите, когато тези мисли взимат превес е ясно – трябва да рестартираме, обръщайки поглед към нещата наоколо. Ето няколко идеи, с които можем да обърнем устойчивостта в положително преживяване в различните й аспекти.

Ментална устойчивост


Темата, която вълнува всички – устойчивостта е толкова многопластова, че е време да осъзнаем – тя не обхваща само зелените политики на големите компании и не се вписва в живота ни само с една торбичка от плат, с която пазаруваме. Устойчивостта и менталното здраве са теми, които вървят ръка за ръка. Да имате ментална устойчивост означава да мислите за вашите лични ресурси на енергия и емоции, да ги подхранвате и пазите; да се погрижите за себе си без да виждате това като акт на егоизъм; да признаете, че нямате всички отговори; да се заобиколите с хора, които ви приемат.

Край на лошите навици



Често опитваме да приключим от раз с любимите ни десерти, изкушаващата чаша хубаво вино вечер, цигарата. В много от случаите забраната, дошла отвън или пък от нас самите, е най-сигурният начин да НЕ приключим с лошия навик. Разбира се, ако можете да се откажете веднага от всичко, на което искате да кажете „Сбогом!“ – направете го. Това е най-добрият избор. Ако обаче не усещате тази сила в себе си и не искате да приключвате с малките си ритуали, то може да подходите устойчиво и да проучите възможностите наоколо.

Алтернативите, които намаляват вредата, свързана с различни фактори в ежедневието ни, са вече на лице и са достъпи – има вино без алкохол, има страхотни десерти без захар или въглехидрати, има алтернативи на цигарите – бездимни алтернативи, които са научно доказан по-добър избор за пълнолетните пушачи в сравнение с продължаващото пушене.

Нов живот за старите ни вещи


 
Една от стъпките, които можете да предприемете, за да дадете нова дефиниция на нещата наоколо е да обърнете поглед към вещите, които използвате ежедневно. Истината е безспорна и тя е, че продукти, които вече не се използват, могат да получат втори шанс и с нужната грижа, креативност и внимание отново да влязат употреба.

Старите пердета, например, могат да се превърнат в нови покривки за масата или красиви калъфки за декоративни възглавници. Старите калъфки пък могат да преживеят своя ренесанс в екстравагантна пачуърк завивка. Говорейки за потребление, няма как да пропуснем и темата с остатъците от храната у нас. Концепцията за нулев отпадък в готвенето е все по-популярна, а youtube кулинарните канали, които ни дават съвети как да превърнем остатъците от вчера във вкусна храна днес са стотици.

Обновяването на интериора у дома също е сред трендовете, които ни помагат да живеем по-устойчиво. Множество социални канали и инфлуенсъри ни съветват как да пребоядисаме стол или шкаф, как да претапицираме или как да направим маса в индустриален стил с елементи от метал, стъкло и цимент, за да поставим акцент в дневната.

Идеята за обновяване на нещо старо и връщането му отново в употреба може да бъде приложена и за различните технологични джаджи, които използваме в ежедневието си. Ако телевизорът се развали – занеси го на поправка. Ако си в настроение за нова нощна лампа – смени абажура на старата. Ако си готов да замениш своята бездимна алтернатива с нова, то може да заложиш на линията IQOS ILUMA Refreshed, която дава нов живот на вече използвани устройства. Те, освен по-устойчив избор, са и на по-достъпна цена. Да избереш вещ, която е обновена е истински акт на устойчивост, който дава възможност да редуцираме отпадъка, електронния включително, и да обърнем поглед към алтернативите за по-добър живот с по-малко вреда. Както за околната среда, така и за нас самите.  



ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР