Биляна Славейкова-Бибонс: По традиция винаги се залепям за мрежи

Поканихме Биляна Славейкова-Бибонс, за да ни разкаже какви са летните й планове, има ли тайни във фестивалната мода и кои модели от колекцията на Answear.LAB избира, за да танцуватна фона на топлите залези и да посрещат спиращите дъха

11 July 2024

Снимка: Даниела Йорданова

Очакваме с огромно вълнение голямото откриване на летния фестивален сезон, а сърцето ни бие с няколко такта по-бързо заради най-новата фестивална колекция WE ARE ONE SOUND на Answear.LAB, която интерпретира еуфорията от летните дни и модната свобода. Музиката, особено музиката на живо, винаги ни носи споделени емоционални преживявания и чиста радост. Фестивалната мода е начин да изразим своята индивидуалност, страст и смелост, като експериментираме с вечните теми в модерна обстановка.

Поканихме една от най-емблематичните ни фестивални парти диви – Биляна Славейкова-Бибонс, за да ни разкаже какви са летните й планове, има ли тайни във фестивалната мода и кои модели от колекцията на Answear.LAB избира, за да танцува на фона на топлите залези и да посрещат спиращите дъха изгреви.

Биляна е създател на съдържание (хей, @bibons!) и, както се шегува, “фестивална краличка”, която можеш да видиш облечена във всичко - от бюстие от пера, през роботски PVC костюм до латексов catsuit.

Бихме казали, че никога не знаеш какъв ще е следващият ѝ фестивален аутфит, но в случая знаем, защото е подбрала няколко фаворита от фестивалната колекция WE ARE ONE SOUND на Answear.LAB.

Кои са събитията и фестивалите, които ще посетиш това лято?

Тази година ще започна фестивалното си лято с Ritual Gatherings в средата на юли на нос Акра (супер уникална и слабо позната локация до Черноморец) и планирам да го завърша с Burning Man в края на август в Щатите. Двете ми носят много различни вибрации - едното е най-близкият до сърцето ми фестивал - за Ritual Gatherings обичаме да казваме, че там непознати стават приятели, а приятелите стават семейство - и наистина има някаква такава магия, не мога да я обясня. Burning Man пък ми е абсолютното бягство от дефолтната реалност и възможност да се почувствам извън този вортекс, който ни засмуква в ежедневието - първият ми Burn се усещаше като видео игра - тотално не можех да повярвам, че това около мен е истинско; на втория все едно се бях прибрала “вкъщи”, на познато и хубаво; нямам търпение да видя какво ще ми даде третият.

Какви визии си избрала от фестивалната колекция WE ARE ONE SOUND на Answear.LAB за тях?

WE ARE ONE SOUND на Answear.LAB е супер както за хора, които са по-обрани с фестивалните си аутфити, както и за такива, които нямат против да са по-смели, странни, да привличат внимание, или да покажат малко кожа.

По традиция винаги се залепям за мрежи и в случая се влюбих в бялата плетена рокля - нямам проблем с малко голота - затова както се шегувам - този аутфит е възможен благодарение на изолирбандът от местната железария - и все пак, ако “хиксчетата” са извън комфортната зона на някого - винаги може да сложите и горнище на бански. Типично посрещам изгреви, а не обичам да ми е студено и въобще такива баналности да ми развалят преживяването - затова oversized яке (мисля, че взех това в XL размер) е нещо, което винаги имам.

Много може да се играе с WE ARE ONE SOUND колекцията - коланите могат да се използват като бюстиета, а шаловете да станат scarftop - 90s Гластънбъри модата е тук и ако ви трябва вдъхновениен - всяка визия на Кейт Мос на английския фестивал в онези години е иконична - само сменяме гумените ботуши (ей затова не обичам фестивали в UK) с каубойски. Генерално каубойските ботуши (вижте високите черни в WE ARE ONE SOUND) не са ме подвели на никакъв терен - от градски, през полета и гори до пустини и плажове.



Не бих казала, че има кой знае какви тенденции във фестивалната мода - по-скоро всеки фестивал има специфичен вайб, за който много можем да говорим - така например това, което ще носим за Коачела (повече блясък, брокат, пайети, хипи и cowgirl елементи) не е това, което бихме носили на Burning Man (там пайетите, например, се класират като нещо, което в бърнърската кълтура се нарича Moop (matter out of place) и на тях се гледа като на пластмаса, която би замърсила средата, ако падне от аутфита - не е готино). За мен типичният фит за Burn е по-секси и футуристичен, или пък, ако искаш да хванеш различна посока - повече Dune.

Как избираш аутфитите си за фестивали. Изграждаш ли си някакъв предварителен образ или решението е спонтанно?

Вече имам доста богат фестивален гардероб и гледам да преизползвам елементите му в различни комбинации като обрано добавям нови, когато си харесам нещо, което си представям да нося повече от веднъж. Намерила съм в какво се чувствам добре и какво ми отива - в моя случай, например, това не са крайно бохо и момичешки аутфити с цветя, въпреки че ужасно ги харесвам на други, по-нежни жени - някак винаги повече ми пасват комбинации, които са по-edgy, по-андрогенни, космически и дори леко роботски визии - веднъж на Burn-а ми казаха, че съм като AI генерирана - приех го като комплимент (смее се).

Какви са предизвикателствата пред избора на аутфити за летни събития на открито?

Предизвикателството всеки път е да избалансираш това да ти е удобно (все пак си там да се забавляваш) и да изглеждаш така, както искаш да изглеждаш.

Като човек, който обича малко екстра височина - винаги гледам да съм на платформа или с каубойски ботуш на дебел ток - ниски отворени обувки - по-скоро не бих.

Ако фитът ми е черен, бих си играла с микс от материи. Алтернативно, на черен фит - ботушите ми ще са златни, например, и ще съм прекалила с бижутата, ама като казвам прекалила, имам предвид… много прекалила.

Генерално отговорът на колебания от типа “тези или тези бижута” винаги е - “всичките”. Виждам фестивалите не като риск да предобрим, а като страхотен шанс да го направим и да е ОК. Иначе, избягвам спарващи материи - тюл, например - и наблягам на мешове, мрежи, широки плетки. Ако има такова нещо като “капсулен фестивален гардероб” - то той трябва да включва бански за база, рокля мрежа или меш, кимона, каубойски ботуши и шапка. Оттам нататък само надграждаш.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР