Добрите момичета отиват в Рая, лошите – навсякъде

Как едно уволнение се превърна в зрелищно отмъщение с книга

Краси Генова 11 August 2024

Снимка: getty images/guiliver

С повече от 25-годишен опит в медиите и след успешния период, в който оглави и промени лайфстайл списанието на Wall Street Journal, Кристина О’Нийл преживява директния сблъсък с идеите за кадрови промени, влетели в главата на издателя. Известната лайфстайл и модна журналистка, която успя да убеди дори Мишел Обама да позира за корицата на популярното издание, е поредната жертва на новата медийна политика отвъд океана – освобождаването на лидерски постове и опит за оптимизиране на бюджета.

Новината за уволнението си открива сред общата си кореспонденция в една октомврийска сутрин и дори не намира сили да потърси обяснение на окончателното решение. Горе-долу по същото време това се случва и с една от най-близките ѝ приятелки, австралийката Лаура Браун, доскоро главен редактор на списание In Style, което от няколко месеца преустанови печатната си версия и остана да съществува само като онлайн пространство, най-вече с рекламни цели. Браун, която е известна с широката си усмивка и разнообразния кръг от приятели, все звезди, е в обществото на прочутите австралийки отвъд океана, в което от години блестят и Наоми Уотс, и Никол Кидман.

Въпреки покачването на рейтинга и тиража на списанието, шефовете от Dotdash Meredith вземат твърдото решение да преустановят живота на In Style, за да пренасочат инвестициите си в другото печелившо списание в портфолиото си – звездния таблоид People. Действието им, дошло без всякакво предупреждение, принуждава Браун да напусне издателството и да се посвети на страничната си кариера – спийкър на събития, свързани с еволюцията в професионален и личен план.

Когато погледнете от дъното на пясъчната яма на кариерата си, да знаете, че наоколо се простира цял плаж с възможности!
Една приятелска вечеря обаче променя съдбата на Кристина и Лаура. Те обединяват усилията си в обща кауза – книга, с която да разкажат своята история, свързана с уволнението и живота след това, както и с мисията не само да вдъхновят други жени, преживели подобно нещо, но и да споделят техните истории. Само няколко месеца след като Кристина О’Нийл бе поканена да оглави списанието на аукционната къща „Сотбис“, а Лаура направи капсулна колекция за бранда Sezane, дъщерно издателство на гиганта Simon & Schuster – Gallery Books, обяви, че в началото на 2026-а ще се появи книгата „Всички готини момичета ги уволняват“.

„Всички готини момичета ги уволняват“ е опит за промяна в мисленето и прагматична карта с напътствия за това какво да правите, след като бъдете уволнени – от управлението на парите ви до правната ви защита и до запазването на физическото и психическото ви здраве. Книгата ще включва и ексклузивни интервюта с известни жени, които споделят своите вдъхновяващи истории: как са се възстановили, как са продължили и как са процъфтявали, след като са били изхвърлени като ненужни вещи в професионалната бездна.

„И, да, дами, аз и Лаура говорим за нашия болезнен опит с акцент върху това как загубата на работа е врата към изцяло нов свят. Когато погледнете от дъното на пясъчната яма на кариерата си, да знаете, че наоколо се простира цял плаж с възможности!“, пише Кристина в профила си в LinkedIn и дава имейл адрес, на който всяка жена може да сподели своята история и заедно да коментират как да продължи.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР