Будапеща - звезди „Мишлен“ и токайско вино

Унгарската столица на брега на Дунав предлага чар, характер, термални бани и изискана сцена за хранене, сравнима с всяка голяма европейска кулинария

Любомир Василев 30 July 2024

Снимка: pexel

Един от най-големите градове в Европа – Будапеща, е регионална централа по отношение на изкуството, дизайна и добрата храна. Градът е дом на динамична модна индустрия и повече звезди „Мишлен“ от всяко друго място в бившия Източен блок. Това е класическа дестинация за градска почивка с лек източен привкус, пълна със съвременни хотели и ресторанти, достъпна и романтична, и в същото време достойно пищна за собствената си история.

С половин дузина ресторанти със звезди „Мишлен“, тук можете да опитате не само най-добрата унгарска кухня, но и изключително качествена храна с глобални влияния. Най-добрите места за хранене са повлияни от богатата история на града, а това че 23% процента от населението тук в миналото са били евреи, предполага, че именно в Будапеща са и едни от най-добрите еврейски ястия извън Израел.

Креативните местни готвачи придават европейски привкус на традиционната унгарска кухня, оборвайки старата слава на страната с нейните обилни източноевропейски ястия. Унгария е известна и с производството на едни от най-добрите вина в света. Токайското сладко десертно вино, направено от грозде по метода на благородното гниене, и богатото на минерали сухо бяло вино, подобно на обичания Совиньон блан, са любимите ми сортове тук.

В Borkonyha (в превод – Вино-кухня) оживлението в стил бистро се среща с унгарския темперамент в този сериозен представител на будапещенските ресторанти с една звезда „Мишлен“. Непринуденото свърталище съчетава съвременна кухня с могъща винена листа и елегантна местна тълпа. Ястията черпят вдъхновение от цяла Европа. Експертното балансиране е отличителен белег на главния готвач Шаркози Акош. Задължителни са пъдпъдъците с перлен ечемик и червена боровинка.

С дискретната си фасада, централно разположеният Costes е първият ресторант с „Мишлен“ звезда в Унгария. Талантливи готвачи наследяват през годините Мигел Роха Виейра, който „наточва“ ножовете си при големия Феран Адриа в иконичния „Ел Були“. Изкусното меню черпи пример от традиционните унгарски ястия и преработени семейни рецепти. Помислете за рибарска супа със зеле и горчица или декадентска щука с трюфел, карфиол и бадеми.

Babel – с откритата си тухлена зидария и груб каменен таван, този ресторант навигира историята и културата на унгарската кухня чрез своето сезонно ротационно меню. Играейки с аспекти от историята на унгарската монархия, главният готвач внася местен дух в съвременната европейска гастрономия. Сред задължителните са класическо суфле, подсилено с наденица от мангалица (порода прасе) и бекон, гарниран с краставица, маринована в оцет и чили от балатонските планини.

Textura е дъщерен ресторант на високо аплодирания Borkonyha. Това е дизайнерско бистро с жива стена от мъх и акцентна скулптура във формата на дърво. Тук главният готвач въвежда експериментален подход към съставките, включително щедро използване на карантии, добавяйки ги към традиционни техники като сушене на пушек. Телешкото, напоено с горчица и сервирано с бриош, е сред задължителните.

За основателя на Stand Тамаш Сел прецизността е всичко, атрибут, довел до спечелването на не една кулинарна награда. Тук витае чувство на благоговение не само защото кухнята е запазена зад стъкло и гостите се наслаждават на усърдието на готвачите, а и самата трапезария е минималистична с органични текстури, като впечатляващия каменен под и белите покривки, намекващи за изискана вечеря. Филе от чига, сос от миди с копър и хайвер, или еленско на скара с дървени въглища с картоф фондан и сладко от череши са някои от задължителните ястия.

Будапеща е красива и лека за обичане. Тя не отстъпва на останалите достолепни европейски столици – богата на история, изкуство и архитектура, с непрекъснато бляскаво развиваща се, а същевременно достъпна кулинарна сцена. Затова ще продължаваме да идваме, да се наслаждаваме на местното гостоприемство и на добрата храна и да лекуваме махмурлука си от сладкото Токайско вино в някой от термалните извори.

Spaghetti Kitchen препоръчва

Borkonyha - https://borkonyha.hu/en/
Costes - https://www.costesrestaurant.hu
Babel - https://babel-budapest.hu
Textura - https://texturaetterem.hu
Stand - https://standrestaurant.hu

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР