В апартамента на Радина Денкова - сбъдната мечта или когато Радина срещна Радина

По време на снимките на този апартамент на трапезарния плот разпръскваше аромат купа с ягоди и просветваха чаши, в които се доливаше шампанско. Те бяха в много по-органична връзка с интериора, отколкото обичайната декорация за кадъра, и фино допълваха характера му – смес от благородство, артистизъм и бохемство.

Теодора Николова 04 July 2024

Снимка: фотография Борис Мисирков проект арх. Радина Гешева, арх. Стамена Славова

По време на снимките на този апартамент на трапезарния плот разпръскваше аромат купа с ягоди и просветваха чаши, в които се доливаше шампанско. Те бяха в много по-органична връзка с интериора, отколкото обичайната декорация за кадъра, и фино допълваха  характера му – смес от благородство, артистизъм и бохемство.

Има неща, които просто не е могло да не се случат. Има пространства и дизайн, и изкуство, които очакват понякога с години хората, част от чийто живот ще станат. По-скоро самите хора, без да си дават сметка за това, вървят към тях. Всичко е въпрос на достигане до точния момент. Такава е историята и на този интериор с красива еклектика и флуидност, плавно преливаща времена и стилове, с класа и топлина, която струи от него, защото е бил създаден с радост и за радост и удоволствие. Вижте снимки в галерията.

Знаем, че в основата на успешния проект е щастливата среща на клиент и архитект. В този случай това е среща между две дами, при това с еднакви имена (животът е ненадминат сценарист). Доктор Радина Денкова – грандамата на естетичната медицина, и архитект Радина Гешева – грандамата на интериорния дизайн.

И двете се харесват повече с очила. И двете имат запомнящо се присъствие и харизма. Познават се отдавна, ходят в един и същи фризьорски салон, засичат се в концептуалния бутик Plus Zero (архитект Радина Гешева е автор на интериора), по изложби и събития, поздравяват се, разменят по някоя дума.

„През цялото време тази жена беше мой кумир, винаги ми е била изключително интересна и като човек, и като архитект, винаги съм си мечтала, ако имам един ден възможност, тя да направи моя интериор“, споделя въодушевено доктор Радина Денкова. Тя и нейният съпруг Симеон Денков живеят в къща – архитектурно бижу, красиво вписано в природата до София. „Винаги съм искала и второ, градско жилище, в което човек може да остане да пренощува, когато е на представление или концерт, когато партито с хубава компания продължи до малките часове или когато е планирал да заведе на следващата сутрин внучките на куклен театър.“

Апартаментът, който купуват, макар че е в сърцето на града, не създава усещането, че си в центъра, защото е на тиха улица, на партер и се отваря към двора. „На третата минута след като влязох, отсякох, че 95% съм сигурна, че го купуваме, 5% остава да бъдат потвърдени, след като Мони, съпругът ми, го види.

Собственичката ми каза: „Радина, този апартамент го продавам вече 20 години, ако го продам на някого, това ще е само на теб“. И тогава ми изплува споменът, че съм ходила вече да гледам този апартамент преди 20 години, но навремето нямахме нужния бюджет. Когато обаче нещо е за теб, то си остава за теб. Съдбата си знае работата.“

Сключват сделката така и без Мони да го е видял. „Достатъчно е, че жена ми го е видяла. Тя ми каза, че апартаментът има потенциал“, спокоен е той. А доктор Радина Денкова наистина има дарбата да вижда потенциала – и в едно лице, и в едно пространство, дори когато то е с по-оскъдна светлина и в доста окаяно състояние. Обръща се към архитект Радина Гешева с думите: „Имам един апартамент и искам да те помоля ти да направиш интериора“.

Мечтаният момент да поканиш мечтания архитект е дошъл. „Наистина беше тъмничък и в окаяно състояние. Но с много хубаво излъчване, идващо от порталите, от двете дървени колони, които аз после мултиплицирах, от заобления дървен детайл около прозорците, който махнахме и изработихме наново едно към едно. Имаше характер. Казах си, че може да стане страхотно жилище“, така архитект Радина Гешева вижда за първи път мястото.

следваща страница »
1 КОМЕНТАР
1
Emma
04 July 2024, 15:00

Така се купуват имоти, когато консултацията при Денкова струва 100 лева и продължава 4 минути, всъщност плащаш за 4 минути реклама на пакети…не бих препоръчала на никого тази жена. Липса на професионализъм и пренебрежително отношение към всеки, който както казват бабите “не са го давали по телевизора”. Бизнес Ганьовщина по български, но явно работи по тези ширини.

ТВОЯТ КОМЕНТАР