Банкок - пиршество в Щастливия град

Забравете за простотата на италианската кухня и за изтънчената прецизност на френската. Тайландската кухня е сложна, комплексна, с някои от най-неопределимите вкусове в гастрономията.

Любомир Василев 01 February 2024

Забравете за простотата на италианската кухня и за изтънчената прецизност на френската. Тайландската кухня е сложна, комплексна, с някои от най-неопределимите вкусове в гастрономията.

Само бегъл поглед ми бе достатъчен, за да забележа промените в града на ангелите. За последните няколко години непрогледно задръстените улици на Чайна-таун и Стария град с техните славни религиозни анклави най-накрая са достъпни с новия метрополитен. Дълго пренебрегваната крайбрежна ивица на река Чао Прая е маркирана с две масивни модерни сгради на двата бряга – мола Iconsiam и комплекса от ресторанти на Four Seasons. Междувременно ново поколение готвачи, дизайнери и занаятчии се възползваха от затишието от туристи, за да отворят бизнеси, внасящи още повече удоволствие в един вече пищен град.

Добре дошли в Банкок! Рог на изобилието от гледки, вкусове и настроения. Огромен влажен метрополис с повече от 15 милиона души, Банкок остава на картата със своите храмове, дворци, пазари и ресторанти, а извечно присъстващата усмивка на неговите обитатели му придава специфично човешко измерение. Едва ли има нужда от напомняне, че градът предлага с лекота една от най-добрите храни в света. Не е изненада, че класацията на Мишлен „50-те най-добри ресторанти в Азия“ е една от най-известните и чакани награди. Не е изненада също така, че 9 от тези ресторанти се намират именно в Банкок, а 4 от тях попадат и в световната класация за най-добри ресторанти за 2023 г.

Le Du е с две звезди „Мишлен“, но не се заблуждавайте от името му. Това не е изискан по френски маниер ресторант. Храната тук е вдъхновена от местната тайландска традиция. Въоръжен с образование от американската кулинарна академия и завоювал опит в едни от най-добрите кухни в света, включително Eleven Madison Park и Gean-Georges в Ню Йорк, шеф Тон отваря ресторанта с идея да превърне тайландската храна в революция. Менюто е създадено около най-добрите местни сезонни продукти, така че очаквайте да се променя на всеки три месеца, изненадвайки ни с модерни щрихи, изобретателност и изящна презентация.

Не си спомням друг ресторант с една звезда „Мишлен“, който толкова много да ме е впечатлявал, както Potong. Тук представлението започва с чаша домашно приготвена комбуча още с прекрачването на прага на тази над стогодишна китайска къща. Шеф-готвачката и собственичка Пам превръща наследствения си дом, бивша аптека, в ресторант, в който вековните традиции на китайските емигранти са вплетени в историята на менюто. Очарованието на тайландската и китайската кухня се крие именно в това как тя смесва културите под формата на храна.

Всяко ястие от 20-степенното дегустационно меню се сервира със специална картичка с послание към дядото на шеф-готвача. Това добавя лично отношение към цялото преживяване в ресторанта. С предварително изтеглената апликация QR кодът върху картичката оживява и разказва историята на поднесеното ястие.

Когато става дума за изисканата тайландска кухня, повечето хора гледат в посока на кралската тайландска храна, която предлага най-вече ястия с мек вкус, следващи редки рецепти от древните готварски книги. По-малко почит се отдава на силно подправената, горяща езика регионална храна от юга, която много кулинарни критици вероятно ще отхвърлят като недостатъчно изтънчена. Ресторант Sorn обаче показва, че бурните вкусове на дълбокия юг също заслужават вниманието на критиците. Храненето тук обещава пълен стомах, пламнал от подправки език и трудно заличим спомен за добра храна.

Gagang Anand е разположен дълбоко в сърцето на Sukhumvit (известна зона за забавления). Това е едноименният ресторант на индийска рок звезда готвач, който доказва, че все още е на върха, когато става въпрос за развлечение и прогресивна кухня. За да резервирате място на 14-местния бар, ще се наложи да попълните формуляр на уебсайта на ресторанта и да отговорите на въпроси, свързани с любимата ви рок група и модни марки.

Едва ли има по-известна институция за улична храна от носителя на една звезда „Мишлен“ Jay Fai, назован по прякора на собственичката и главна готвачка. Приветствана от кулинарните критици като кралицата на уличната храна и наскоро включена в документалния филм на Нетфликс Street Food, Jay Fai работи зад уока на открит огън, откакто ресторантът отваря преди 40 години. Местните жители се редят понякога с часове, за да хапнат характерния омлет с раци или юфката с гъст сос и морски дарове.

В Банкок контрастите процъфтяват. Неговата щастлива същност и жизнена природа се дължат на суматохата, която е ежедневие на обитателите му. Това е място като никое друго, богато на култура и много изкушения, и догодина отново ще сме тук, за да потърсим спасение в кулинарните му храмове.

Spaghetti Kitchen препоръчва

Le Du – https://www.ledubkk.com
Potong – https://www.restaurantpotong.com
Sorn – https://www.facebook.com/profile.php?id=100072136911344
Gagang Anand – https://gaggan.com
Jay Fai – 327 Mahachai Road, Samran Rat, Phra Nakhon, Bangkok, 10200, Thailand

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР