Бойка Пантелеева: Предизвиках фурор във Виена с рокля, създадена от престилка бръчник

25 жени, 25 дигитални корици и силата да вдъхновяваш за 25-я рожден ден на EVA

Ирина Иванова 15 November 2023

Снимка: Слав & Хубен

Бойка Пантелеева създава своята модна марка VEZA буквално дни преди началото на ковид пандемията и ситуацията сериозно осуетява развитието на бранда. Днес обаче марката е разпознаваема и популярна, а съчетаването на автентични материи, шевици и мотиви от традиционната българска носия с ърбън класики като маратонки и суитшърти придават на моделите на VEZA така модерното етно- и в същото време космополитно звучене.

Поздравления за идеята за бранда и още повече за това, че успявате да придадете наистина модерно звучене на традиционните български шевици. От къде почерпихте вдъхновение за VEZA?

Благодаря ви за поздравленията! Когато човек прави това, което обича и влага цялата си душа в него, неизменно прави впечатление.

Почерпих вдъхновение да създам своят съвременен етно бранд VEZA от статия, попаднала ми случайно в едно списание на тема „Магията на българските шевици”. Докато четях статията, която разказваше за символиката, магията и значението на цветовете и орнаментите върху традиционните ни престилки и шевици, видях една разкошно везана северняшка престилка с изключително майсторки съчетани цветове. Тя силно ме впечатли и реших да опитам да създам съвременна дреха, която да вдъхновява всеки, който я види. Исках да пренеса модерните в миналото облекла в нашето ежедневие и да възродя тази културна ценност. Получи се нещо ново и модерно, с което много се гордея.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by VEZA (@veza.bg)

Доколкото разбрах сте създали бранда си за около две години. Кое беше най-голямото предизвикателство, с което се сблъскахте? Кое Ви даваше увереност, че ще успеете?

За мен най-важното е, че правя това, което обичам. Работата ме вдъхновява и ми помага да се справя с трудностите, които само допринасят за израстването ми, мотивират ме и ме учат на търпение, постоянство и упоритост. За мен те са уроци, през които трябва да се премине с търпение и разбиране. Да, две години ми бяха необходими, за да създам своя етно бранд. В началото имах производствени проблеми като например този с кого и най-вече как ще реализирам идеите си. Аз съм перфекционист, държа много на качеството и на перфектната изработка, заради което се наложи да сменя няколко екипа. Имах късмета не след дълго да намеря най-подходящите хора, с които и до днес работим чудесно и се получи един страхотен екип.

Колко време отнема създаването на един модел?

Много - от разработване на кройката му, точното мостриране, правилно съчетаване на материя с например вълнена престилка. Това съчетание трябва да е изпипано до най-малкия детайл, защото веднъж използвана престилката не може да се преправи за друг модел и има опасност да се унищожи. Имах затруднения с намирането на автентични престилки и други материали от традиционни български носии, с които да създам първата си колекция. Някои от престилките се нуждаеха от реставриране, което също е бавен и много прецизен процес.

Спомняте ли си първата дреха на VEZA, която продадохте?

Първата дреха, която продадох, беше вълнена пола в цвят слонова кост, изцяло плисирана от едната си страна, а от другата - съчетана с тронска (т.е. от района на Ямбол, б.р.) бяла престилка, която беше много рядка, съхранена в перфектно състояние, като на подгъва й имаше ръчно изплетена бродерия. Беше истински шедьовър! Искам да повторя този модел, но не намирам подходящата престилка. Казват, че някога българката криела душата си в своята престилка. В това изречение има толкова много магия! Всяка жена сама избирала в какви цветове и елементи да изработва престилката си. Това според мен придава на моделите ми голяма емоционална стойност. На някои престилки жените пришивали пайети или ги украсявали със златни конци. Всеки цвят и фигура носят различно послание. Червеният цвят предпазвал от зли очи и магии, и бил символ на новия живот. Булките носели червено було, а новородените се повивали в червени пелени. Зеленият цвят бил израз на вечния живот. Жълтият цвят бил свързан със светлината. Белият цвят означавал чистота, неприкосновеност и Божия светлина, затова и до днес булките се обличат в бели рокли.

Една от любимите Ви материи е студена вълна. Кажете ни малко повече за предпочитаните от Вас материи.

Обичам естествените материи. Според мен те най-добре се комбинират с традиционните ни престилки, автентични ковьори и гайтани, които използвам при изработването на моделите си. Старая се всяка VEZA дреха да е изработена с много внимание към всеки детайл, като залагам на качествени и естествени материи, като памук, лен, студена вълна и коприна.

Студената вълна е много гъвкава материя. Дрехите, изработени от студена вълна, могат да бъдат носени както в най-студеното време, така и при температури над 25 градуса. Комбинацията между студената вълна и традиционните ни престилки и ковьори се получи страхотно.

Новата материя, с която реших да изработя цялата колекция есен/зима тази година, ­­е памучен деним. Съчетанието между традиционните ни престилки, ковьорите и денима беше впечатляващо и придаде много младежка визия дори на костюмите ми. Получи се много различна и модерна колекция, която е подходяща както за ежедневието, така и за по-специално събитие. Денимът е материя, която освен че е удобна е и лесна за съчетаване. И тъй като детайлите са много важни за мен, цялата колекция „ДЕНИМ” има старателно поставени лицеви шевове в модерния меден цвят конец за деним. Костюмът ни от деним в два цвята, светъл и тъмен, в комбинация с ковьор се превърна в бестселър, защото е подходящ за всеки повод. Ще ви споделя няколко трика, за да запазите любимите си дънкови дрехи за по-дълго време. За да запазите цветът на дънките си при пране винаги трябва да бъдат обърнати на обратно, като е добре да използвате студена вода и омекотител. Трябва да се избягва употребата на сушилня и затова ви препоръчвам да ги сушите на въздух.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by VEZA (@veza.bg)

 

Ленът, памука и коприната са предпочитани материи за лятото. Ленът съчетавам в по-комфортни и широки кройки, с гайтани или наплетени ръчно бродерии по тях, за ризи и къси панталонки. Също така и за рокли в комбинация с ковьор, които тази година предизвикаха фурор заради удобната си кройка и очарователна визия. От 100% памук са новите тениски с авторски принт и ръчна бродерия по тях. Коприната е подходяща за летни ефирни рокли с изплетени ръчно цветя по деколтето.

Как се роди идеята да интегрирате в дрехите, които създавате, така наречените ковьори?

Първата колекция на Veza беше вдъхновена от вълнените престилки, които комбинирах с вълнен плисиран плат и широки суитшърти. Тези модели бяха чудесно допълнение към зимния ни гардероб, но не бяха подходящи за по-топло време. Трябваше да намеря материал, който е подходящ за по-топло време и за съчетание с по-летни материи като лен и памук. Ковьорите са изработени от тъкани памучни нишки, по-тънки са като материя и се оказаха страхотно попадение за комбинация в колекция пролет/лято. Така създадох една нова колекция „Ковьори” и до днес това е един от любимите ми материи за комбинация през лятото.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР