С „Аромат на липа“ в сърцето

Дебютният пълнометражен филм на Сиси Денкова вече е в кината. Трогателна комедия за живота на българските емигранти в Америка с участието на Тончо Токмакчиев, Иван Бърнев, Албена Колева, Йоана Буковска-Давидова, Албена Михова, Рени Врангова, Иван Петрушинов и др.

eva.bg 28 October 2023

Албена Колева, Рени Врангова, Мария Бобева и Йоана Буковска-Давидова в кадър от филма

"Аромат на липа" е американско-българска кинопродукция, реализирана при изключително трудни условия по време на глобалните ограничения, свързани с пандемията от Covid-19. Филмът обаче няма нищо общо с тази тема, а разказва за живота на няколко българи от родната емигрантска общност в САЩ – една микроскопична презокеанска  България, в която обаче добрите и не чак толкова добрите черти на бита и душевността на българския народ са непокътнати.  Стефан (Иван Бърнев) пристига в Мемфис с току-що получена нова зелена карта, със своята американска мечта и с желанието си колкото се може по-бързо да изкара пари, за да ги изпрати на майка си в България. В страната на неограничените възможности той е посрещнат от чудато семейство нашенци, отдавна живеещи в Америка, без обаче това да им личи прекалено. Запознаваме се и с малкото общество, в което се движат, съставено също само от българи. Всеки от героите във филма е дошъл тук, носейки на гърба си своята бохча с грижи, проблеми, отговорности, но и със своите големи надежди и мечти. И всеки изживява своята драма на това да си далеч от родината си.

Макар да е комедия, филмът отправя незлоблив коментар към някои смешно-печални особености на националния ни характер, а Албена Колева е фантастична в ролята на типичната българка, която независимо къде я е отвял вятърът, може да излезе наглава с всичко и всички, дори със собствения си мъж.

"Аромат на липа" е финансиран изцяло в Америка и е заснет от местни професионалисти от филмовата индустрия, а режисьорката Сиси (Цветана) Денкова е емигрирала отвъд Океана още като дете и затова отлично познава живота на българските общности там.

Преди да се срещне със своята публика в българските кина, филмът е показан на кинофоруми като CinequestFilm & CreativityFestival в Сан Хосе, Калифорния, Международния София филм фест и фестивала на българското кино “Златна роза” във Варна.

 

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР