Доктор AI

Живеем в свят, в който за някои уелнес убежищата са новите нощни клубове, учените са рок звездите, а свръхчовешкото здраве е любимият наркотик за развлечение.

Люба Вангелова 14 October 2023

Chenot Palace Weggis

Снимка: shawellness.com, lanserhof.com, chenotpalaceweggis.com, sensei.com

Съвсем ясни очертания добива съвременната цел да станем свръхчовеци и вървим към нея по огромна магистрала, която изкуственият интелект в уелнес технологиите прави все по-достъпна. Това не е научна фантастика – на прага сме да видим как човешките същества стават бионични. Живеем в свят, в който за някои уелнес убежищата са новите нощни клубове, учените са рок звездите, а свръхчовешкото здраве е любимият наркотик за развлечение.

Малко са нещата, за които да благодарим на пандемията, но раздвижването в сферата на всичко това, което наричаме уелнес, е сред тях. Изобилието от източници, които се оказваха канали за дезинформация, подтикна голяма част от хората да търсят автентично знание. Кадифената завеса на мистериозния свят на науката се открехна, а светлините на прожекторите се насочиха към здравната тема. Накратко – СПА центърът, който познаваме, вече не съществува.

Докато за някои първото пътуване след пандемията беше еднопосочен билет до Ибиса (нещо като убежище за самолечение), за други това беше медицинският център, където с помощта на авангардната технология могат да получат пълна диагностика и да улеснят коригирането на начина си на живот. Появата на AI влезе в помощ на уелнес технологиите.

ОПТИМИЗАЦИЯ НА МОЗЪКА

Едва ли апаратите за диагностика и стимулиране на работата на мозъка ще заменят психолозите, но са напът да им помогнат значително и да ги улеснят.

Близо е моментът, в който всяко посещение ще започва с нахлузването на неопренова шапка с електроди, изскочили през специални отвори. Днес в испанския уелнес център SHA Wellness ) с ръководител професор Бруно Рибейро това се случва – чрез стимулация с постоянен ток се извършва електрическа сигнализация, специално насочена към фронталния кортекс, частта от мозъка, отговорна за паметта, решаването на проблеми и емоциите. И психологът често съобщава на пациентите си, че са „по-депресирани, отколкото мислят“. Подобна диагноза се потвърждава и от тенис лента за глава, която прави запис на мозъчните вълни.

Психологът, разглеждайки ги след това на монитора, лесно може да ги анализира, за да разбере как да продължи терапията. Днес вече се използват подобни методи за подобряване на концентрацията, които помагат при предстоящ изпит или важен ден в работата. Чрез технологиите може да се работи върху превенцията на мигрена, безсъние, различни видове пристрастявания, като по този начин всъщност се подобрява значително холистичният подход тяло–ум. Разбира се, никой не докосва Светая светих „диета – сън – движение, излагане на естествена светлина“. AI ни помага да виждаме цветовете на света около нас, да му се наслаждаваме с всички сетива. Той помага в работата на професор Рибейро, експерт по невропсихология, да подобри когнитивното и емоционалното здраве на хиляди пациенти.

ФИТНЕС ПО МЯРКА

Да достигнем 100-годишна възраст е страхотно, но само ако можем да играем тенис, да караме ски, да се наслаждаваме на секса или да изкачваме планини.
Гостите са овластени с данни за телата им, за да променят здравето и благосъстоянието си – това се случва в Sensei Retreat (sensei.com) на милиардера Лари Елисън на хавайския остров Ланай. Ако се озовете там, ето какво ви очаква. След като частният самолет ви достави на острова, бързо ще попаднете в огромна кабина за лечение с инфрачервена сауна, японска офуро баня, а безшумни плъзгащи се врати разкриват гледка към водопад в зашеметяваща онсен градина. По всяко време може да разгледате тялото си на гигантски екран, чрез снимка с термографска технология, и да обсъдите с масажиста си напрежението в мускулите и асиметрията в тялото, върху които ще работите. Ако сте гост, тези данни се събират веднага след като си направите резервация.

Пристигайки, в стаята ще ви очаква гривна, която ще събира данни за физиологичните и поведенческите ви модели. На място в Sensei Retreat ще анализират и други ваши данни – променливост на сърдечната честота за оценка на нивата на стрес, кръвни биомаркерни тестове за нива на глюкоза и холестерол (полезна информация за диетолога) и VO2 max за измерване на приема на кислород по време на тренировка, за да се определят нивата на натоварване във фитнеса. Това е достатъчно, за да се изготви персонализирана фитнес програма, режим на хранене и възстановяване по време на ритрийта. Ще ви бъде изготвена и програма, която да следвате след завръщането си у дома. Индивидуалната физиология е ключ към нормалното ежедневие на всеки.

ГЕНЕТИЧЕН ПРОФИЛ

Замъкът с кули, кацнал на брега на езерото в Люцерн в Швейцария, не изглежда точно като люлката на иновациите. Но точно това се случва на площ от 5000 кв. м. СПА и медицински център зад приказната фасада на новия Chenot Palace Weggis.

Методът Шено (The Chenot Method) е създаден за първи път от Анри Шено през 1974 г. и се основава на активиране на способността на тялото да се самолекува, да укрепва защитните си механизми и да предотвратява болести чрез избор на съответен начин на живот, включително диета, движение, почивка и терапии. Тази концепция все още е в основата на седемдневния минимален срок за ритрийт, познат по цял свят.

Но в Chenot Palace стигат по-далеч с впечатляващ набор от диагностични и уелнес технологии (криотерапия, антигравитационни бягащи пътеки, фотобиомодулация на цялото тяло за зареждане на клетъчните митохондрии). Тук е разработен молекулярен метод Chenot, начин за извличане на mRNA (фрагмент от генетичния код) чрез кръвен тест, за да се предостави на всеки гост уникален и динамичен профил на неговите генетични центрове.

Така може да се определи къде се крият текущи или потенциални проблеми (възпаления, хормонален дисбаланс, оксидативен стрес, структурна цялост на съединителната тъкан и стареене). Въоръжен с тези данни, човек може да промени начина си на живот целенасочено, за да поеме контрола над здравето и благополучието си. Това е вид епигенетичен профил – най-точният барометър за бъдещото здраве.

УКРОТЯВАНЕ НА СЪНЯ

Приблизително 10 до 15% (според Sleep Foundation) от възрастните в света страдат от хронично безсъние. Не минава и ден, без да бъде оповестена нова панацея, най-честият резултат от която е разочарование. Д-р Ян Стрицке е ръководител на може би най-добрия в света център по изучаване на съня – Lanserhof в Германия. В него е събрал първокласни специалисти и апаратура за изучаване и диагностика на съня – от наблюдаване на сърдечната честота, криотерапия и хипноза, до оборудване за специални легла, включително опция за спане във FreshBed, което изпомпва филтриран въздух през вашия матрак през цялата нощ, за да се поддържа оптимална температура на тялото. И все пак д-р Стрицке казва: „Най-важно е да откриете защо сънят ви е лош!

Веднага след това да започнете с правилната терапия“. Причините може да са различни и много – болка, прегряване, стрес, сънна апнея, лош избор на начин на живот, на начин на хранене. Но едно е сигурно: по отношение на дълголетието и предотвратяването на заболявания сънят не е лукс, а база.

В подобен център правят изследване и диагностика на съня ви, което може да промени живота ви. Проверяват дали хъркате, дали имате синдром на неспокойните крака, дали страдате от сънна апнея (състояние, при което за момент спира дишането, което може да се случи до 30 пъти на час и става причина да се чувствате изтощени при събуждане и уморени през целия ден, а също така повишава рисковете от инсулт или инфаркт).

Следят се също температурата, пулсът, кръвното налягане и насищането с кислород. Може да се окаже, че за добър сън се нуждаете от лечение на зъбите – съществува направление дентална медицина на съня. След изготвяне на лазерно изображение на устата се създава устройство за мандибуларно придвижване. Носено през нощта, това изобретение избутва долната челюст напред, за да поддържа горните дихателни вълни отворени и по този начин да спре апнеята.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР