Михаела Желева: Във фокуса ни са жените с характер и без възраст

Разговаряме с Михаела Желева, дизайнер на модната марка МiJel

06 August 2023

Снимка: яна гергова

„Бях доста малка, когато взех първите си уроци по моден дизайн – моята баба се занимаваше с това. Истински се запалих обаче, когато започнах да проектирам дрехи за самата себе си. Тогава майка ми каза: „Искам да учиш това, което ти доставя удоволствие, за да не се налага да работиш...” Тя ме провокира да повярвам в себе си.

Истината е, че интересът ми към модата се засилваше с всеки един следващ проект, защото успях да видя необятното поле, което това изкуство крие” – разказва ни Михаела Желева, създател и главен дизайнер на българската модна марка МiJel (МИЖЕЛ, https://mijelstore.com/). Брандът е ориентиран към създаването на висококачествени ежедневни и официални дамски облекла и сетове, изработени от безкомпромисно подбрани материи. И макар модата да не е детската мечта на Михаела Желева, младата дизайнерка ѝ се отдава безрезервно, доказвайки, че понякога човек не се ражда с мечтата си, а тя израства заедно с него.

Михаела, какво ви вдъхнови за създаването на марката?

Предимството да бъдеш дизайнер е, че имаш способността да създаваш, нов продукт, ново усещане и вълнения… Нещо уникално само по себе си, което може да бъде копирано, но никога след теб няма да носи духа на оригинала. Първичната емоция, усетена от създаване на уникален продукт, е безценна. Именно това е страстта, която продължава да ме движи. Изграждането на бранд е продължителен процес, за който са необходими постоянство, амбиция, отдаденост, безкомпромисност и най-вече самопредизвикване за по-добри проекти.

Опишете ни с няколко думи жената, към която сте ориентирали марката?

Брандът е като жив организъм, който постоянно еволюира. Ако в началото работихме в романтична стилистика, новата ни концепция е насочена към уверени в себе си жени, които имат потребността да изглеждат различно от масовката. Да покажат своя характер с изразните средства на дръзкия дизайн. Това са дами, които вярват в себе си и не се страхуват да се себеизразяват, така че да покажат женствеността и красотата си. Те нямат възраст, но имат множество социални роли и във всяка една от тях жънат победи, при това с класа и индивидуален стил.

Какво ви различава от другите български брандове?

Този тип творчество не може да бъде поставено на кантар, заради различните светове, хора и вкусове. Вярвам, че всеки бранд има свой собствен стил и усещане. На мен ми отне доста години да изчистя моя собствен стил и в момента, в които го открих, започвам отначало да правя промени пак към новото. Просто е - за да се отличаваш, трябва да си различен, да рискуваш, да грешиш и да се променяш в такт с времето, в което живееш.

Има ли модели, линии, които ви дефинират като бранд?

Всеки дизайнер разбира кога е създал необикновен продукт. Продукт, в който хората се влюбват и става ключов за бранда и винаги където и да го видят ще знаят че този модел е на този бранд. Имах възможността да усетя това чувство и то не с един, а няколко Мижел модела. Първият от тях е емблематичната ни рокля  White lux. Това е рокля, която през годините сме произвеждали в различни вариации. Голяма част от клиентите ни притежават всички поколения от тази рокля. Няколко години след това се появиха и сет White lux, рокля Excellence, които също се превърнаха в бестселъри. Горда съм, че имаме възможността да създадем емблематични и вечни продукти, което е истинско постижение за моден бранд, особено български.

Какъв е екипът, с който работите?

Далеч не смятам, че аз съм Мижел. Да, аз съм двигателят на всичко това, аз създавам всяка една скица, кройка и детайл. За мен е важна част дизайнерът да има умението да конструира сам проектите си и да усети материите. Никога не съм изпозлвала готови програми, защото смятам, че обездушават дрехата.  Това обаче е само част от процеса. Моят екип е сърцето на Мижел. Обичам ги и за мен е удоволствие да работя с тях всеки ден. Те са хората, които ме усъвършенстват и не пестят уменията, които имат, за да добавят стойност към бранда. Тяхната подкрепа, разбиране и амбиция ми помагат да продължавам напред и да мечтая. Горда съм, че имам хора като тях до себе си. И както обичам да казвам, те „дишат“ Мижел и точно там се крие магията.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР