Блестящ старт за Бойка Матова

След дефилетата на Valentino и Dior българската прелест Бойка Матова се снима в британското издание на Vogue.

Краси Генова 27 June 2023

Снимка: Ivet Fashion, личен архив

Макар да е представител на астралния знак Лъв, нежната и деликатна Бойка Матова, откритие на букера на Ivet Fashion Диан Динев-Дидо, прилича повече на сърна. Да, няма такъв астрален знак, но аристократизмът и крехкостта ѝ ни провокират да мислим повече в тази посока, когато си даваме сметка докъде стигна за броени месеци. Тя направи силен и обещаващ дебют на модния подиум преди година за дефилето на Valentino във френската столица. А през тазгодишната Седмица на модата в Париж се завърна триумфално с ревюто на Мария Грация Кюри за Dior, чийто приказен декор беше сътворен от португалската артистка Джоана Васконселос.

Обикновено съдбата има пръст, когато едно красиво момиче стига до дефилета в Париж и Лондон и до страниците на модната библия. В твоя случай това е интуицията на букера Диан Динев-Дидо, открил не една или две звезди на модния подиум. Кога се видяхте и как стана така, че дефилира за Valentino и Dior, а прочутият моден фотограф Дейвид Симс те снима за мартенския брой на британското издание на Vogue?

Срещата ми с Дидо беше напълно случайна, точно преди пандемията, в центъра на София, докато си ходех по тротоара. Аз всъщност съм израснала в София и живея тук от близо 17 години. Родена съм в Свищов и повечето ми роднини са там, но се връщам само по празници. Скоро след срещата ми с Дидо се озовах в Париж и Лондон. Благодарение на него бях забелязана от различни агенции по света, които проявиха интерес към мен и ми предоставиха възможността да се явя на кастингите за ревютата. Дебютът ми бе на ревю на Valentino в Париж.

Как изглежда модната седмица отвътрe?

Забързана и хаотична. Всеки, който е част от нея, е изключително зает и фокусиран върху това да си свърши работата, която със сигурност не е малко. Много често трябва да се реагира на всякакви промени и пречки в последния момент.

Как ти се струват хората, които крепят тази индустрия – от модните дизайнери до организаторите на ревютата и зрителите на първия ред? Всъщност ти успяваш ли да ги видиш и разпознаеш?

Човек трябва да е подготвен психически за много откази и за всякакви неочаквани промени. Изисква се голяма гъвкавост и дисциплина. Много ми помага и това, че трудно някой може да ме изнерви или ядоса. Не взимам повечето неща насериозно.
Впечатлението ми от хората в индустрията е трудно да се генерализира, защото всеки клиент и екип е различен и има свой начин на работа. Общото е, че се държи много на това всичко да е изпипано възможно най-добре и според виждането на дизайнера и/или стилиста. Колкото до зрителите на първия ред – аз лично никога не виждам кой е в публиката, защото вниманието ми е насочено към самото ревю.


Има ли нечиста конкуренция сред моделите? Ставала ли си свидетел на нещо непочтено? И обратното - била ли си вдъхновявана или възхитена от проявата на изключителен професионализъм или пък на чисто човешка добрина?

Не съм се сблъсквала с нечиста конкуренция, дори мога спокойно да кажа, че често моделите си помагат и са приятелски настроени помежду си. Не съм ставала свидетел на непочтени неща, но аз обикновено гледам да страня от среди, които не ми вдъхват доверие. Имала съм щастието да се срещна неведнъж с изключително талантливи и човечни хора, които не само са ми помогнали да стана по-добра в работата си, а и да науча най-различни интересни неща и в личен план.

Какви рискове крие тази професия според теб?

Рисковете не са малко. Човек трябва да е подготвен психически за много откази и за всякакви неочаквани промени, свързани с пътувания и организация на ежедневието. Изисква се голяма гъвкавост и дисциплина. Много ми помага и това, че трудно някой може да ме изнерви или ядоса. Не взимам повечето неща насериозно.

Отговорът на въпроса за любимите книги и филми винаги обогатява впечатлението и усещането за един човек. Кои са твоите?

Любими книги… може би „Аз, Роботът“ на Айзък Азимов и „Пътеводител на галактическия стопаджия“ на Дъглас Адамс. А филми – трите първи филма от „Междузвездни войни“.    

Не мога да не се изкуша да попитам за фигурата – как я поддържаш? Едва ли моделите си хапват тортички и изглеждат като струни?

Разбира се, че с тортички нещата не се получават, но и крайности от сорта на диети и гладуване няма при мен. От дете винаги съм била много слабичка и е важно да отбележа, че в моя случай генът играе голяма роля. За момента гледам да се храня разнообразно, здравословно, като си позволявам от време на време и нещо сладичко – тайната е в това всичко да е в правилните количества и качествено. Спортът също е фактор в моя случай, защото съм от типа хора, които не ги свърта на едно място и редовно правя някакъв вид аеробна тренировка.

Как виждаш пътя си напред?

Винаги съм имала интерес към изкуството и плановете ми не са се променили заради моделството. В бъдеще бих искала да се занимавам професионално с дизайн на герои за видеоигри. Наскоро започнах да се интересувам по-сериозно и от фотография, но засега гледам да е само хоби.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР