Чудото на бери плодовете

Рецепта за младост

eva.bg 04 July 2023

Ако ни попитат защо обичаме лятото, със сигурност в списъка с причини като ваканция, море, дъъълги дни, рокли, сандали и т.н. ще оставим специално място за бери плодовете.

Те са истинско чудо, защото в тези мънички червени, тъмнорозови, сини и черни овални плодчета има обещание за младост.

Ето как бери плодовете могат да се превърнат в един от най-верните приятели на здравето и красотата ни.

Ягоди

Ягодите съдържат калий, калций, магнезий, фосфор, желязо. Източник са на витамини от групата B. Със 100 грама ягоди можем да си набавим препоръчителната дневна доза витамин С.

Антиоксидантите и витамин С благоприятстват здравето на очите. Kалият спомага за правилното поддържане на очното налягане. Полифенолите допринасят за нормалното функциониране на мозъка, забавят стареенето на тъканите. Ягодите съдържат антоцианидини, за които се смята, че предотвратяват сърдечни заболявания.

Ягодите имат нисък гликемичен индекс, съдържат значителни количества фибри, не повишават нивата на глюкозата, дори допринасят за нейната регулация в кръвта. Ягодите са богати и на йод, който подмомага функцията на ендокринната система. Ягодите притежават противовъзпалителен, антиоксидантен и противораков ефект.

Можете да си направите маска за лице от ягоди – за няколко минути наредете върху лицето си нарязана на филийки прясна ягода; резултатът е почистване на кожата и изравняване на тена.

Къпини

Съдържат много големи количества витамин Р (биофлавоноид), както и витамини А, С, К. Къпините са отличен източник на антиоксиданти, които помагат на организма в борбата срещу свободните радикали – по този начин се забавят процесите на стареене. С ниско съдържание на калории са, поради което могат да подпомогнат отслабване.

Къпините, както и всички останали бери плодове, подсилват имунната система. Съдържат фосфор, калий, мед и магнезий. Консумацията на къпини благоприятства функцията на централната нервна система и здравето на мозъка.

Малини

Малините са с високо съдържание на витамин С, витамин B2 (рибофлавин), витамин B9 (фолиева киселина), магнезий, манган, ниацин, калий и мед. Предпазват кожата от вредното въздействие на слънчевите лъчи благодарение на полифенолите. Антиоксидантната им сила действа ефективно срещу старческите петна, фините линии и неравномерния и сивкав тен.

Високото съдържание на фибри и танин в малините може да бъде от полза за контрола на кръвната захар. Малините помагат при отслабване.

Боровинки

Боровинките са заредени с антиоксиданти, освен това помагат в борбата срещу над 20 вида болести. Богати са на танини, калий, калций, желязо, витамини А, С, К, бета каротин, фолиева киселина.

Боровинките дължат цвета си на пигмента антоцианин, който е форма на мощен антиоксидант. Те се борят срещу клетъчното стареене, като намаляват вредата от свободните радикали, причинени от агресивното въздействие на факторите на околната среда (UV лъчи, замърсяване и др.). Понижават кръвното налягане, регулират нивата на холестерола в кръвта.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР