Ракел Уелч - холивудската амазонка

Първата холивудска звезда, снимала се в междурасова секссцена още в края на 60-те. Първата, изиграла ролята на трансджендър жена, още в началото на 70-те. И първата актриса, която се превръща в световен секссимвол и прави зашеметяващата си кариера в Холивуд, когато е вече майка на две деца.

Ирина Иванова 06 June 2023

Снимка: getty images/guiliver

Първата холивудска звезда, снимала се в междурасова секссцена още в края на 60-те. Първата, изиграла ролята на трансджендър жена, още в началото на 70-те. И първата актриса, която се превръща в световен секссимвол и прави зашеметяващата си кариера в Холивуд, когато е вече майка на две деца.

През 60-те тя хипнотизира света с прословутите си бикини от еленова кожа във филма „Един милион години преди Христа“ (1966), където играе ролята на пещерна жена. До края на живота си всекидневно получава стотици плакати на този филм от фенове, които искат автографа ѝ точно върху тях. Това е най-продаваният „секси“ киноплакат в Холивуд от онези години. Тъмна коса, смугла кожа, хищна усмивка, едва загатнато доминатрикс излъчване, скулптирано тяло…

 

Според мнозина Ракел Уелч е първата холивудска звезда, която противопоставя своя модерен, екшън сексапил на наложилия се по времето на Мерилин Монро стандарт за женска привлекателност –  леко пищна блондинка, с тяло във формата на пясъчен часовник…

Ракел обаче е убедена, че и тя, точно както и Мерилин и всички така наречени „легенди“, е просто употребена от Холивуд – блудната столица на филмовия бизнес, машината за пари, фабриката за илюзии…

Уелч, един от абсолютните холивудски секссимволи на 60-те години, си отиде след кратко боледуване през февруари 2023 г. на 82-годишна възраст.

В Холивуд е невъзможно да бъдеш различен

Баща ѝ Армандо Карлос Техада, авиационен инженер, е боливиец, а майка ѝ – американка с ирландски корени. Самата Ракел Уелч, родена в Чикаго като Джо Ракел Техада, много бързо променя фамилията си и родителите ѝ нямат нищо против това. В онези времена – 40-те и 50-те години на 20. век – да си явен „латинос“ в Америка и да не направиш никакъв опит да прикриеш корените си означавало просто че си инатлив глупак, а родителите на Ракел определено не били такива.

Актрисата говори откровено за произхода си чак през 2002 г. в интервю за „Ню Йорк Таймс“. „Щастлива съм да го призная, макар това признание да е отдавна закъсняло. Фактът, че толкова дълго време се дистанцирах от корените си, беляза сърцето ми, а също и работата ми“ – казва тя. Една от основните причини за решението да пази тайната си десетилетия наред е, че се е страхувала да не би да я закрепостят към роли на испаноезични емигранти. „В Холивуд е почти невъзможно да си истински различен“ – признава Ракел, която всъщност така и никога не научава испански.
В тийнейджърските си години мечтае да стане балерина, но на 15 разбира, че не притежава необходимата физика за това.

Въпреки че баща ѝ е образованият в семейството (майка ѝ е шивачка), актрисата го опис-ва като мъж с тираничен характер и побойник, който често посягал на майка ѝ. На самата Ракел пък забранявал да има дълга коса, за да не привлича погледите на момчетата, и понякога дори собственоръчно я подстригвал, което в нейните очи изглеждало като наказателна операция. За да избяга от нещастния живот у дома, бъдещата звезда се записва в театрална школа, след което започва да се явява на конкурси за красота – още тогава е абсолютно наясно, че външността ще е основният ѝ коз в живота.  

Ракел успява да спечели стипендия и заминава да учи драматично изкуство в университета в Сан Диего. За ужас на родителите си обаче напуска само след една година, понеже забременява от тогавашното си гадже, с което е още от гимназията, Джеймс Уелч. В автобиографията си „Отвъд деколтето“ актрисата разказва, че се влюбила в Уелч още 15-годишна, при това от пръв поглед. Било банално-романтична ученическа любов – той футболист, тя мажоретка, сут-рин я взимал от вкъщи с колата и двамата ходели заедно на училище – Единственият за нея, Единствената за него. Когато разбрали, че Ракел е бременна, на мига решили да се оженят, при това във Вегас, без изобщо да питат родителите си.



Най-трудното решение

Двамата с Джеймс били и твърде различни – той бил мълчалив, тя бърборела непрекъснато, той обичал купоните и алкохола, а тя учела по цял ден, за да има шанс да спечели стипендия. Най-сериозното им разминаване било в амбицията и представата им за бъдещето. Още преди да завърши, тя мечтаела да стане актриса и да покори Холивуд, докато той искал само едно – да отиде в Перу, за да лови риба тон и така да спечели малко пари накуп. Ракел обаче съвсем нямала намерение да бъде жената на рибаря.

 

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР