Уинтур за Лагерфелд: Неговата мода ми дава увереност

В интервю за The New York Times главният редактор на Vogue и глобалният редакционен директор на издателството Condé Nast Анна Уинтур разказа историята на приятелството си с легендарния дизайнер Карл Лагерфелд. Припомняме, че тазгодишното издание на едно от най-бляскавите и престижни модни и светски събития, Met Gala, e посветено именно на личността и творческия гений на Карл Велики, както често го наричат, починал през февруари 2019 г. на 85-годишна възраст.

eva.bg 29 April 2023

В интервюто Уинтур признава, че е носила дрехи, създадени от Лагерфелд, на най-важните събития в личния и професионалния си живот – на сватбата си, на сватбите на децата си, на много от изданията на Мет Гала,

„Неговата мода прави за мен онова, което модата трябва да прави – дава ми увереност“ – казва Ана. По думите й двамата с Лагерфелд никога не са си говорили за работа в неформална обстановка, а самият той е бил съвсем различен в личния си живот.

Уинтур разказва, че в началото на приятелството си често се срещали в парижкото "Cafe de Flor" или прекарвали "бляскави" вечери в дома на дизайнера, които задължително завършвали с танци. По-късно загърбили шумните партита и започнали да излизат на вечери. Той закъснявал почти винаги, понякога „абсурдно много“ и тя неведнъж отхвърляла доста работа, докато го чака. След края на вечерта, той се прибирал в дома си, четял Хегел и рисувал цяла нощ. Често й изпращал книги, които били известни на много малко хора.

Ана си спомня и приятелската помощ, която Карл й е оказвал в някои от най-трудните й моменти. Така например малко след развода си с Дейвид Шафър през 1999 г.  тя решава да отиде на почивка с децата си, тъй като искала да им покаже, че всичко е наред, въпреки че в действителност се чувствала напълно разбита психически. Лагерфелд й подава ръка и кани нея и децата й в крайморската си къща в Монте Карло като – за да й даде възможност наистина да си почине – организира за малките истински летен лагер с уроци по сърф, екскурзии и детски партита.

„Той бе силно уязвим човек, който беше до мен винаги, когато имах най-голяма нужда“ – признава Ана Уинтур.

 

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР