Нели Анастасова с колекция на модната седмица в Милано

За четвърта година българската дизайнерка Нели Анастасова представи своя колекция в Милано по време на модната седмица

Лилия Илиева 25 April 2023

За четвърта година българската дизайнерка Нели Анастасова представи своя колекция в Милано по време на модната седмица през февруари. Първата покана да участва в световния форум получава през 2017 г. от Италианската модна камара и от директора на агенцията за фешън и арт събития, организираща модните седмици, B&20 – Паоло Дистасо.

Брандът на Нели, носещ нейното име, съществува повече от десет години. Бутикът ѝ във Варна е открит през 2015 г. и негови клиентки са популярни бизнесдами и дами на високи постове във водещи компании и в политиката. Има клиентки и в Милано, и във Виена. Предстои да открие бутици на марката в Милано и Париж.

Нели Анастасова

Нели, какво те вдъхнови за колекцията, която представи на Седмицата на модата?

Винаги се вдъхновявам от моите клиентки – елегантни и неповторими жени със силно присъствие и стил, които знаят какво искат и как да го постигнат. Вдъхновяват ме и моите близки, за които съм майка, жена и любима. А също и съвсем обикновени красиви неща като аромат, песен, интересна среща, цветове.

Вдъхновяващо е и самото Милано по време на Седмицата на модата, защото се преобразява абсолютно. Превръща се в огромен бекстейдж на ревю, в цветна палитра от хора, сякаш слезли от котешката пътека и дефилиращи сред любимите си бутици, покрай красивите сгради и елегантните ресторанти. По улиците се разминаваш с актьори, хора на изкуството, популярни лица, дизайнери, модни икони. Пълно е с журналисти, блогъри, влогъри. В нощните клубове срещаш звезди от модата и шоубизнеса. Вечерите ухаят на различни парфюми. Градът заприличва на фестивал на красотата, на парад на модата.

Доколко колекцията ти беше съобразена с модните тенденции?

Част от работата ми е да ги следя, прогнозирам и да ги налагам. Беше ми много интересно да гледам дефилетата в Милано тази година – с обемните, дълги прави сака тип 80-те на Prada, Ferragamo и Alexander McQuееn, фината дантела във вечерните рокли и поли на Dolce&Gabbana, пайетите и перата в тоалетите на Valentino и хипи моделите от коприна и кадифе на Cavalli. В моята колекция също имаше пера, много камъни, пайети върху туид.

Колко време ти отне подготовката ѝ?

Започнах да работя пет месеца преди ревюто, в момента, в който получих покана. От октомври до края на януари обмислях идеи, рисувах, търсех материи, избирах цветове, правех проби, одобрявах, отхвърлях, променях, докато не се почувствам максимално удовлетворена.

Разкажи повече за колекцията ти.

Включваше 20 модела, както всяка, която представям в Милано, имаше връзка с предишната ми, показана там. Огромна награда и признание за мен бяха аплодисментите на финала. За първи път работих с изключително талантливата конструкторка г-жа Емилия Тончева. Освен нея и с Ралица Иванова, с която си партнираме от самото начало на създаването на бранда ми.

Постарах се колекцията ми да е шик и секси, класическа и леко ексцентрична. Роклите са вталени и подчертават силно извивките на тялото. Използвах материи, носещи усещането за аристократизъм и класа: кадифе, копринена тафта, коприна с ръчно бродирани камъни, жакард, ефирна органза. Избрах да е в любимото ми черно и червеното в цялата му гама – от цинобър до бордо. Харесва ми да създавам дрехи, които да допълват сексапила на жената и да подчертават чувствеността и стила ѝ. Важно ми е да я карат да се чувства комфортно и закачливо ексцентрично, сякаш току-що е слязла от модния подиум и забързано, грациозно преминава по улиците за своите дневни ангажименти.

Кои са любимите брандове, чиито дрехи обичаш да носиш?

Харесвам Valentino, Balenciaga, Fendi, Prada. В личния ми гардероб (често се шегувам, че е моят трезор) присъстват Versace, Vivienne Westwood, Moschino, Yves Saint Laurent. Нося ги и в ежедневието, и по поводи. Обичам да експериментирам и съчетавам различни марки в цялостна визия. Дър-жа на стилните и ефектни чанти и обувки. Купувам си дрехи предимно от чужбина. Смятам това за красива инвестиция в самата мен.

Как изглежда денят, в който представяш колекцията си в Милано?

Подготовката започва от сутринта и цял ден съм в еуфория, примесена със сценична треска, която не ме пуска, докато не се прибера в хотелската ми стая вечерта, след като всичко е минало.

Ревюто се случва в двореца „Барози“ в самия център на града. Организаторите ме посрещат с екип – модели, гримьори, фризьори, озвучители и фотографи. Правим проби и подготовка на визията. Избираме кой какво ще облече, следват репетиции. Има снимки в бекстейджа. Давам интервюта. Чувствам се като в сън.

Ревюто ми този път започна в 17 ч. Всяка секунда ми изглеждаше като час. Залата беше препълнена с журналисти, блогъри, влогъри, клиенти и почитатели на бранда ми, инвеститори. Специални мои гости бяха българският консул в Милано г-жа Андриана Колева и целият ѝ екип. Тя е и клиентка на бранда ми.

Имаше ли интересни срещи и предложения по време на това пътуване?

Да, след финала на ревюто, в който направих реверанс пред публиката, зад кулисите дойдоха да ме поздравят много хора и заедно с прегръдките, сълзите и цветята имаше и разговори, поръчки, предложения от инвеститори, интервюта.

Брандът ми получи покана за участие на кинофестивала във Венеция и в ревюта през есента в Париж и Лондон.

Истина ли е, че планираш откриване на твой бутик в Милано?

Да, започвам да работя по този проект. Засега проучвам и подготвям следващата ми инвестиция там.

Избрана си за Жена предприемач на 2021 г…

За мен беше огромна чест и отговорност да получа това отличие от кмета на гр. Варна г-н Иван Портних на официална церемония в присъствието на обществени личности от града. Бях номинирана сред множество претендентки от сферата на бизнеса, като изборът от страна на двете независими журита и асоциации беше категоричен. От значение за наградата, която получих, беше и членството ми в асоциация „Да съхраним жената“, която подпомага деца със специални образователни потребности и възрастни самотни хора. Тя се развива под патронажа на Община Варна в лицето на г-н Иван Портних и на създателката ѝ г-жа Йорданка Ненчева – изключителна жена и авторитет. Членуват жени от сферата на бизнеса, благодетели и социално отговорни граждани. Имаме съвместни бъдещи планове. Една от моите идеи и мой следващ проект е да направим благотворително модно ревю в помощ на подобряване на материално-техническата база на Асоциацията в полза на децата аутисти.

Какво те поведе по пътя на модата?

Тя е в моето ДНК. Дядо ми, на когото съм кръстена, е имал фабрика за мъжки костюми. Той ми подари шевна машина, която беше в детската ми стая. На 12 години започнах да шия на нея. От ученичка обличах цялата гимназия. Рисувах и шиех мои модели. Те ставаха популярни сред съученичките ми. Още тогава ме разпознаваха като креативна и модерна в мисленето ми и външния ми вид. И в годините целенасочено съм се подготвяла за момента, в който превърнах тази моя страст в моя същност, творческа любов и работа.
Марката ми се радва на клиенти от цяла България и чужбина. В бутика ми предлагаме индивидуален подход към клиента с така наречените частни поръчки по размер. В годините създадох прекрасни приятелства с клиентките ми, които безусловно ми се доверяват.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР