Киото - в очакване сме

Киото е на трето място по брой звезди „Мишлен“ в света след Токио и Париж.

Любомир Василев 18 March 2023

Привлекателността на древната столица на Япония надхвърля сбора от вишневи цветове, храмове и градини. Токио и Осака са невероятни, но Киото притежава всичко, което обичам най-много: култура, атмосфера, изкуство и добра храна. Всъщност тя е толкова добра, че градът е на трето място по брой звезди „Мишлен“ в света след Токио и Париж.

Тук е родното място на Кайсеки (традиционно многостепенно меню), смятано за връх в японската кулинария. Дом на няколко световни компании – като Nintendo и Kyocera, и дал повече Нобелови лауреати от всяко друго място в Япония, по време на пандемията градът разбра колко отчаяно се нуждае от парите от туризма. Въпреки това той учтиво се опитва да избегне заявката си като част от масовите туристически маршрути, управлявани от Инстаграм.

Киото винаги е бил популярна дестинация, но никой не идва тук да търси купон. С повече от 2000 храма, в него можеш да откриеш Япония на грижливо поддържаните храмови градини, с миризмата на печен кафяв чай и тракането на дървените сандали на гейшите по калдъръмените улички.

Съвременната туристическа индустрия започна да компрометира старинния чар на града, но местните полагат неимоверни усилия да го запазят. Не е случайно, че прочутият ресторант от Копенхаген Noma, ръководен от шеф-готвача Рене Редзепи, през пролетта на 2023 година ще се премести със 70 от служителите си именно тук за няколкоседмичен „поп-ъп“, съвпадащ с цъфтежа на вишните. Със своята култура, традиционни ястия, приготвени от сезонни продукти, Киото е задължителна дестинация за всеки гурман. 6 ресторанта с три звезди „Мишлен“, 19 с две и 73 с една звезда – кулинарните предложения са повече от впечатляващи.

Hyotеi е ресторант с три звезди, разположен на територията на храма Нанзен-джи от 17. век. Това е семейно заведение, а настоящият собственик е готвач 14-о поколение, което сервира Кайсеки в този ресторант. Философията е върху баланса, вкуса, текстурата, цвета и външния вид на ястието. Използват се местни съставки, без да се добавят подправки към тях, за да се извадят деликатните им вкусове.

Nakamura е друг ресторант, сервиращ Кайсеки, датиращ от периода Едо (17.–19. век). Ресторантът се управлява от 6-о поколение готвач. Този ресторант е с три звезди „Мишлен“, а ястията се поднасят в традиционна обстановка – в стаи, постлани с татами, където гостите сядат на възглавници на пода и се хранят на ниски маси. Менюто се променя според сезоните, използват се най-пресните местни съставки, за да се гарантира добрият вкус.

Ajiro е семеен ресторант, награден с една звезда „Мишлен“ заради автентичната си кухня Шоджин. Това е будистка вегетарианска кухня, която според будисткия декрет за ненасилие  стриктно не използва месо. Основателят на ресторанта е учил в будистки храм, преди да го създаде. Сервираната храна е автентична в своята простота и деликатни вкусове.

Ако зажаднеете за нещо по-познато от западната палитра вкусове, посетете Motoi – френски ресторант с една звезда „Мишлен“, разположен в бивша частна резиденция. Поглеждайки традиционната японска сграда, е трудно да разберем, че вътре се намира елегантен френски ресторант. Силата на Motoi е смесването на френската кухня с японски съставки, превръщайки вечерята в незабравимо кулинарно преживяване.

Разположен на 5 минути от гарата в Киото, Kiyama е японски Кайсеки ресторант с една звезда „Мишлен“, който предлага много. След отварянето му през 2017-а, му отнема само година, за да се сдобие със заветната звезда, и бързо привлича вниманието и печели възторжени отзиви от епикурейци от целия свят. Репутацията на Kiyama вероятно има нещо общо с факта, че готвачите са толкова запалени по съставките, които използват, и дори водата се черпи от собствен кладенец.

Да се храниш в Киото е свещен ритуал. Тук всяко ястие е произведение на изкуството и урок по висока култура. Ресторантите са храмове, а самата вечеря под светлините на трептящите свещи, леката музика и отблясъците на лакираните прибори е своеобразна медитация. И напролет, когато цъфнат вишните, ние ще сме тук, за да се храним с очите си, а сетивата ни да тържествуват.

Spaghetti Kitchen препоръчва/
Hyotei
Nakamura
Ajiro
Motoi
Kiyama

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР