Малини, къпини, боровинки – не само вкусни, но и полезни за здравето и красотата

В сезона на бери плодовете сме!

Десислава Найденова 13 August 2022

Днес ще ви припомним защо три от любимите ни бери плодове са толкова полезни.

Малини

Малините са особено богати на витамини С, B2 (рибофлавин) и B9 (фолиева киселина), магнезий, манган, ниацин, калий и мед.

Съдържат големи количества полифенолни антиоксиданти и диетични фибри. Малините действат като магия на бръчките. Също така предпазват кожата от вредното въздействие на слънчевите лъчи, затова похапвайте малини през лятото. Антиоксидантната сила, дължаща се на витамин С, ефективно намалява старческите петна по кожата.

От малините може да се направи маска за лице. Смесете до хомогенност 1 чаша пълномаслено кисело мляко и 2 чаши пресни малини. Нанесете върху лицето, оставете да подейства за около 10-15 минути. След това изплакнете с хладка вода. Ефектът е незабавен.

Къпини

Къпините съдържат витамини Р (биофлавоноид), А, С, K. Използват се още от древността като средство за намаляване на температурата.

Къпините са чудесен източник на антиоксиданти, които помагат на организма да се бори срещу свободните радикали и да забави процесите на стареене, както и да засили имунитета.

Съдържат фосфор, калий, мед и магнезий. Консумацията на къпини спомага за нормализиране действието на централната нервна система. Благодарение на полезните вещества, които съдържат, къпините подобряват кръвообращението, повлияват положително паметта и съня.

Боровинки

Боровинките са заредени с антиоксиданти (дължат цвета си на пигмента антоцианин, който е форма на антиоксидант), освен това помагат в борбата срещу над 20 вида болести. Богати са на танини, калий, калций, желязо, витамини А, С, К, бета каротин, фолиева киселина.

Често споменавани са като една от най-ефективните суперхрани. Борят се срещу признаците на стареене, намалявайки вредата от свободните радикали, причинени от външни фактори.

Боровинките осигуряват умерени количества захар, ако ги съпоставим с други плодове. Една чаша (148 г) боровинки съдържа 15 г захар, което се равнява на една малка ябълка или един голям портокал. Антоцианините в боровинките имат благоприятен ефект върху чувствителността към инсулин и метаболизма на глюкозата.

Боровинките могат да помогнат за поддържане на мозъчната функция и за подобряване на паметта. Оксидативният стрес ускорява процеса на стареене на мозъка, отразявайки се негативно върху мозъчната функция. Антиоксидантите в боровинките могат да подействат благоприятно върху области от мозъка, които са от съществено значение за интелигентността.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР