Ангелите и дeмоните на Тиери Мюглер

Ирина Иванова 06 May 2022

Снимка: getty images/guliver

Прочутият дизайнер, който в продължение на 73 години бе на гости на третата планета, потъна в друго измерение на 23 януари 2022 г.

Върволицата пластични операции, направени след катастрофи (с джип, с мотоциклет или просто с живота), постепенно превърнаха лицето на великия Тиери Мюглер в лице на един истински Сирано дьо Бержерак, класическия герой на френската литература  от края на 19. век, излязъл изпод перото на Едмон Ростан.

Дизайнерът не се интересуваше от реалния свят, предпочиташе този на фантазията, не гледаше назад към миналото, а само далеч напред в бъдещето и обичаше изкуството повече от живота. Точно преди 10 години той се оттегли от модата, посвещавайки се на йога, медитация и... сериозен бодибилдинг. Твърдеше, че няма музи, които да го вдъхновяват, но в същото време през годините в орбитата му се завъртяха десетки емблематични личности, притеглени от Мюглеровата гравитация.

Запознайте се с ангелите и демоните на Манфред Тиери Мюглер (както е пълното му рождено име) – артист, поет и воин провокатор, без когото светът на модата със сигурност щеше да е по-скучен, по-минорен, по-предвидим!

Азедин Алая

Роденият в Тунис дизайнер, който почина през ноември 2017 г. на 77-годишна възраст, и Мюглер работят заедно, след като вторият основава собствената си модна къща през 70-те. До този момент Алая е шивач в ателиетата на Christian Dior и Guy Laroche. През 80-те и 90-те двамата радикално „преосмислят“ принципите на класическата елегантност и канят 21. век да заповяда. Малка черна рокля ли? По-добре фетишистки корсет от винил и плексиглас например.

Дейвид Боуи

Много от легендарните сценични глем рок костюми на Боуи, изваждащи на повърхността неговата андрогинна природа, са дело на Тиери Мюглер. Негова е и тясната розова рокля с островърхи рамене, с която звездата се появява в клипа си към парчето Boys Keep Swinging през 1979 г. Изумителният смокинг, с който Боуи се ожени за изумително красивия топмодел Иман през 1992 г. – също.

Даян Рос

Култовата певица взима участие в знаменитото шоу на Тиери Мюглер „Пеперуда“ през 1991 г., а компания на подиума й прави дъщеря й Трейси Елис Рос. Участието на Трейси е по молба на майка й, решила това да е подаръкът за 18-ия й рожден ден. На следващата година обаче Мюглер сам кани Трейси да дефилира за него.



Деми Мур

Една от най-известните рокли, дело на Тиери Мюглер, е черната с кръстосаните широки презрамки, която Робърт Редфорд купува за Деми Мур във филма „Неприлично предложение“ (1993) на Ейдриън Лейн.



Джордж Майкъл

Фешън лудницата в емблематичния клип на Джордж Майкъл към парчето му Too Funky, в която участват супермоделите от 90-те Линда Еванджелиста, Ева Херцигова, Тайра Банкс и Надя Ауерман, e родена в главата на Тиери Мюглер и носи в себе си есенцията на модния дух на последното десетилетие на 20. век. И дори днес, четвърт век по-късно, все още е актуално и все още е... too funky. Според легендата между Мюглер и Майкъл имало огромно напрежение и непрекъснати скандали, тъй като и двамата се опитвали да наложат собственото си виждане за визията на клипа.



Пат Кливланд

Супермоделът от 70-те Патриша Кливланд се появява в образа на Мадоната в славното модно шоу на Тиери Мюглер за сезон есен/зима 1984 г. Пат и до днес нарича Мюглер „най-креативният, най-скандалният и най-хипнотичният шоумен“. За въпросното ревю тя има роля – трябва да бъде Дева Мария, която се спуска от небето директно на модния подиум. За целта Мюглер я снабдява със специален колан, за който се прикрепват механизмите за спускане. Роклята й била изумителна – прозрачна, направена от метри шифон и с ръкави – ангелски криле. Отгоре на всичко точно тогава Пат, която е един от първите много успешни цветнокожи модели, била бременна.



Джери Хол

През 1995 г. Джери Хол, вече световноизвестна като суперуспешен модел и съпруга на Мик Джагър (с когото само след четири години ще се разделят), става лице на култовия парфюм на Тиери Мюглер – Angel. Това е първият аромат на модна къща „Мюглер“ и до днес е един от най-продаваните парфюми в света, конкурирайки се с класики като Chanel №5. Тайната му е, че съдържа етил малтол – синтетична добавка, която инжектира в уханието неустоим плодово-сладък вкус.



Рик Дженест/ Зомби Бой

Екстравагантният модел с лице и тяло, покрити с пиърсинги и татуировки, известен от клипа на Лейди Гага Born This Way, сложи край на живота си през 2018 г. (според някои става въпрос за нещастен случай). И Мюглер, и Никола Формичети обичаха да виждат създадените от тях костюми, облечени от Зомби Бой, тъй като той въплъщава типа мъжественост, която те намират за вълнуваща.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР