Цифра ли е младостта?

Люба Вангелова 31 March 2022

Снимка: Цецо Мирчев

Въпросът в заглавието е предмет на безбройни спорове и разсъждения, и все още еднозначен отговор липсва. Но като тема на поредното събитие “Говори с ЕВА”, което се проведе на 29 март в Networking Premium, той провокира изключително “сочна” дискусия. Разбира се, участниците сами по себе си са предпоставка за такава.

Модераторът на събитието - актрисата Диана Любенова, като начало представи данните на проучване на “Галъп интернешънъл”, проведено в България по поръчка на Institut Esthederm, според което млади се определят жените до 36, между 36 и 46 са нито млади, нито на средна възраст. Средната възраст настъпва след 46 години. Така дискусията от първия миг навлезе дълбоко в темата и озвучи много истини. А те останаха в съзнанието ни като ценни уроци за живота.

Д-р Радина Денкова сподели мислите си за общото между отношението към живота и естетичните процедури, като даде редица интересни и вълнуващи примери от професионалния си и личен живот. Нейната рецепта за младост е запомнила от 80-годишен кардиолог, чийто начин на мислене и на живот са й служили като вдъхновение.

Днес следва някои от съветите му, като е добавила към тях и свои - сред тях са съхраняването на любопитството, запознанството с нови хора, пътешествията и бавните сутрини, по време на които се наслаждава на времето си, преди да се впусне в динамичния ден.

Д-р Радина Денкова: “Има млади хора и на 80. Няма рецепта за младост. Но има гени - 80% от дълголетието ни дължим на гените. Останалото е любопитството.”

Деси Олованова, управляващ директор на рекламна агенция McCann Sofia, представи резултатите от интересно проучване, проведено в 140 държави в света, свързани с усещането на различните нации за младостта. Усмивки в аудиторията провокираха примерите от него, които доказват, че възрастта не е това, което беше и днес много 70-годишни хора правят секс по 5 пъти в седмицата.

Деси сподели, че лично за нея 10-годишната й дъщеря (най-малкото от трите й деца) я кара да се чувства всеки ден млада. Но за това помага и философията, която следва - на бавното живеене и оценяване на всеки миг от деня още от момента на събуждането. Всички трябва да празнуваме всеки ден от живота си и да се опитваме да го направим необикновен.

Деси Олованова: “За да вземеш, трябва да дадеш. Отнася се и за усещането да се чувстваш млад. Нищо не идва даром.”

Сред тази четворка Поли Недкова е най-младата, но с немалък опит, изразен в житейските случки. Всеки делничен ден я гледаме на малкия екран като ководещ на сутрешния блок по bTV “Преди обед”. Поли също сподели интересни моменти от личния си живот, с които доказа, че на всяка възраст може да се чувстваме различно.

За нея самата условието за съхраняването на усещането за младост е чувството на динамика в деня, което тя си осигурява чрез работата си. Освен това като преподавател по Сценична реч в НАТФИЗ тя се среща постоянно с 20-годишни млади хора, които й дават ориентир. Пример за нея е баба й, която независимо от възрастта си, е започвала да се занимава и да учи съвсем нови неща постоянно. Това е едно от условията за поддържане на млад дух.

Поли Недкова: “Има сутрини, когато се събуждам и се чувствам на 80. А след това на 18. Ние определяме дали да се чувстваме млади. На мен ми помага динамиката в деня ми.”

Слав Анастасов някак невероятно успяваше през цялото време да озвучи най-потайните мисли на повечето жени. Професията му, помогнала му да опознае дълбоко женската психика, му служи като отличен ориентир не само в работата, но и в личния му живот. Разказа за някои от интересните моменти по време на заснемането на една от модните фотосесии в списание ЕВА (брой ноември, 2021 г.) с три жени на 50, 60 и 70 години. По време на снимките никой не е попитал на колко години са всъщност моделите, които излъчвали сексапил. Според Слав се дължи на това, че дамите се чувствали себе си и добре в кожата си, открили стила си, знаещи какво искат и какво правят. Всъщност примерът на практика е доказателство за друг факт според Слав: “А нашето общество осъжда това. Мислим си: позволено ли е 60-годишна жена да бъде секси?”

Слав Анастасов: “В обществото ни има една идеализация на младостта. А това кара много жени да премълчават възрастта си. Защо? Защото наложените стандарти я превръщат в драма.”

Сами разбирате, че макар и дискусията да надвиши определеното време, то измина неусетно, а погледите на аудиторията издаваха истинско вълнение. За финал модераторът Диана Любенова зададе въпросът, от който повечето хора бягат: Грях ли е да искаме да изглеждаме по-млади и по-красиви? Обобщеният отговор на участниците гласеше, че всъщност усещането за това е дълга и сериозна работа на всеки със себе си. И нито цифрата, нито визията могат да ни направят щастливи, ако вътрешното отношение към живота не помага.

За уютното усещане в иначе разноликата тема помогна неформалната дизайнерска атмосфера на пространството в Networking Premium на ул. „Г.С. Раковски“ 25. За приятната атмосфера по време на коктейла се погрижиха Chateau AVLI. Екипът на списание ЕВА благодари и за любезното съдействие на Бритиш Американ Табако и Institut Esthederm.

Снимки от събитието може да видите в галерията ни.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР