Златната Прага

Забележителна архитектура, богата история и отлични ресторанти – чешката столица бърза да навакса с имиджа си и се радва на небивал интерес

Любомир Василев 19 January 2022

Забележителна архитектура, богата история и отлични ресторанти – чешката столица бърза да навакса с имиджа си и се радва на небивал интерес. Градът на стоте кули, или Златна Прага, с криволичещите си улици, по които лесно се губите, предлага много повече от примамлива архитектура и занаятчийска бира. Това е град в крак с европейските тенденции както в изкуството и модата, така и в гастрономията.

Разглеждайки готическите катедрали и дворците, оставате впечатлени и от модерните бутици, удобно настанилите се световни хотелиерски брандове, шикозните коктейлни барове и никнещите като гъби миниатюрни пивоварни. Различните епохи все още се усещат отчетливо и са предпоставка за магично потапяне и обследване на вече отминали епохи.

През последните години чешката столица се е превърнала в задължително място за европейците, като много от най-добрите ресторанти предлагат силно стилизирана представа за местната кухня.

Ако търсите място, което доказва колко значим и велик е бил миналият век, няма по-добро от Прага. Това е град, който е видял всичко: имперско управление, нацизъм, комунизъм и демокрация….

С историята му се запознаваме, хапвайки от националните ястия, които се сервират с гордост.

Разбира се, освен класическите кнедли и гулаш, тук има ресторанти, в които традиционните техники и съставки се съчетават с нови космополитни вкусове, създавайки вълнуващо преживяване. През вековете Прага се е възползвала от италианските влияния, но едно от най-важните днес е на мини империята на готвача Рикардо Люк, който държи някои от най-добрите италиански ресторанти в града. Последният от тях променя изцяло атмосферата в кулинарния свят, настанявайки се удобно в концепцията на бистро.

Менюто на La Bottega Linka включва пресни тестени изделия, печено телешко, сочни миди с хрупкава панчета и перфектно изпечен на дървени въглища цял калкан. Но нека да бъдем честни – не сме пътували дотук, за да ядем италианска храна. Искаме традиционна чешка кухня в най-добрата й форма. Стек тартар е класика тук. Това е смляно сурово говеждо, сервирано с подправки и суров жълтък. Обичаме го с препечен хляб с настъргана скилидка чесън отгоре.

Имаме няколко фаворита, но продължаваме да се връщаме в Naše maso. Месото тук е от специална порода чешки петнисти крави, смила се и се смесва с лук, яйце, зехтин, сметана и пържени каперси. Това е перфектният спътник на чаша прясно наточен „Пилзнер“.

Ако е вярно твърдението, че чешката кухня се състои от супи и сосове, то има една наистина традиционна супа, наречена Кулайда. Това е кремообразна картофена супа с гъби, копър, оцет и яйце. Най-добрата й версия се сервира в ресторанта на хотел „Мандарин Ориентал“. Рецептата е на господин Стифт – бивш съдия от чешкия формат на „Мастершеф“. Тя се е превърнала в основен елемент в менюто на ресторант Spices.

Field е Мишлензвезден ресторант, който подчертава суровия произход на съставките, сервирайки модерна кухня – колкото проста, толкова и вкусна. Тук се фокусират върху храната в естествената й форма, много близка до скандинавската представа за кухня. Задължително е да се пробват гъби пачи крак в кафяво масло, последвани от есетра с аспержи, грах и касис.

Café Savoy е старо кафене във виенски стил, възстановено с любов към славните му години през 19. век. Денят може да започне със закуска от току-що излезли от фурната хлебчета с масло и топяща се в устата пражка шунка и кремообразно кафе, сервирано под богатите и високи тавани. Специалитетът за обяд е печено патешко бутче с червено зеле и кнедли. Следобедът продължава с прясно изпечени десерти и сладкиши, а за вечеря се радвате на много добре подбраното а-ла-карт меню.

La Degustation Bohême Bourgeoise – отправете се към този ресторант, за да се насладите на традиционната чешка кухня. Това е ресторант със звезда „Мишлен“, известен с необичайното съчетание на храната, като например картофените палачинки с жълтъци и хрян или зеленчуковото капучино с пушена сметана. Качествените съставки се подбират внимателно, а вината са от специфични лозя.

Lokál Dlouhááá е централен ресторант, който предлага най-доброто от чешките традиции на съвсем приемливи цени. Тук можете да се порадвате на оживена приятелска среща с местната тълпа, разположена на социализиращи дълги дървени маси. Менюто се променя всеки ден, но винаги има нещо засищащо – като например пърженото сирене със сос тартар или заешкия черен дроб в масло.

Няма да крия, че харесвам романтична Прага. Намирам себе си, когато се изгубя по малките калдъръмени улички. Ще идвам тук и занапред, защото колкото пъти и да съм бил, никога не ми е било достатъчно.

Spaghetti Kitchen препоръчва/

La Bottega Linka
Naše maso
Field
Café Savoy
La Degustation Bohême Bourgeoise

Lokál Dlouhááá

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР