Ревизия на менюто

Храната е лекарство и ние можем да научим много от съветите на професионалистите, сред които е и Неда Върбанова. Тя е от Варна, но живее в САЩ от близо две десетилетия и е холистичен и здравен консултант с магистърска степен от NYU

Люба Вангелова 20 January 2022

Снимка: личен архив

Неда Върбанова е от Варна, но живее в САЩ от близо две десетилетия. Тя  е холистичен и здравен консултант с магистърска степен от NYU (Нюйоркския университет). Има издадени две електронни книги – „Detox Smoothies“ и „Thanksgiving Recipes“, предстои да издаде и трета, която обаче ще е принт издание и ще съдържа рецепти от средиземноморската кухня. Предстои да излезе през есента на 2022 г.

Мисията й е да помага на хората да подобряват начина си на живот чрез здравословно хранене, както и да повишава знанията им по темата. Кой знае, може би наближава моментът, когато за повечето от нас здравословният начин на живот няма да е нещо, на което се учим, а това, което живеем? Храната е лекарство и ние можем да научим много от съветите на професионалистите.

Последните почти две години (от началото на пандемията от коронавирус) промениха начина ни на живот във всички посоки. Появиха ли се алтернативни храни или тенденции в здравословния начин на живот, на които да обърнем внимание?

Лично аз наистина забелязвам промяна. Хората по-често се хранят с растителна храна и консумират по-малко животински протеини. Не е случайно – когато увеличим приема на храна на растителна основа, скоро започваме да се чувстваме по-енергични, кожата ни става по-чиста, възпаленията в организма намаляват, а здравето като цяло се подобрява. Ясно утвърдена тенденция е “Gut friendly foods” – храни за червата. Знаем, че 80% от имунната ни система е свързана със здравето на червата ни, а храната, която консумираме, играе роля за състоянието на чревния микробиом. В този смисъл добавянето в ежедневното меню на ферментирали храни (които са естествен пробиотик) като кисело зеле, темпе, кимчи, кефир и други е чудесен начин да се погрижите за микробиома си. Наложиха се и безглутеновите храни (бадемово, кокосово и маниоково брашно), които са с по-ниско съдържание на въглехидрати и осигуряват повече хранителни вещества от обикновеното брашно.

Промените засегнаха особено менталното ни здраве – какви са твоите наблюдения?

Условията покрай пандемията увеличиха нивата на стрес и много хора се борят с тревожност и депресия. В тази борба най-важният помощник е ежедневието, т.е. ежедневно практикуване на това, което наистина ви прави щастливи. Може да е незначително, като разходката в парка например, фитнесът с приятели, пиенето на зелен сок, вана с морска сол, която да ви помогне да се отпуснете, ритуал за приготвянето на вечеря или медитация. Каквото и да е, ако ви помага да повишите настроението си, правете го всеки ден.

Може ли да помогнем на здравето на мозъка си, като променим начина си на хранене?

Връзката между червата и мозъка оказва влияние на настроението и съня, така че как функционира стомашно-чревният ви тракт е от решаващо значение за функционирането на тялото ви. Един от най-добрите начини да поддържаме добро настроение и добро здраве на мозъка е средиземноморската диета. Тя изобилства от богати на протеини бобови храни, плодове и зеленчуци, мазни риби като сьомга, зехтин (с високо съдържание на Омега 3). Черният шоколад е един от десертите, които се отразяват благотворно на хормоналния фон и на настроението ни, чийто баланс до голяма степен може да бъде нарушен от захарта. Когато става дума за хранене, важно е да правите интелигентен избор. Затова е добре в стресови ситуации и трудни моменти освен психолога си, да посетите също и диетолога си, за да изготви подходящо меню.

Как социалните мрежи помагат или вредят на менталното ни здраве?

Проблемът на социалните мрежи е, че в тях твърде много хора се титулуват като експерти, а реално не са такива – нямат диплома, нямат необходимите знания, не проверяват фактите, а дават съвети. Добре е, че можем да получим много информация от социалните мрежи, но е важно да се уверите, че източникът ви е надежден. Но пък и постоянното наблюдаване на живота на другите може да действа потискащо. Все пак не всичко показвано е истина – зад кадър остават борбите и трудните моменти, които много хора не искат да споделят. Никой не е съвършен. Не съществува перфектен живот.

Преразглеждаме ли мястото на алкохола в ежедневните ни малки удоволствия?

През последната година все повече хора около мен се отказват от консумацията на алкохол. А и доста марки започнаха да произвеждат напитки без алкохол. Червеното вино е известно с полезните си свойства и ползата за сърцето, но при условие че се консумира с мярка. Не виждам проблем да пием по чаша от време на време. Но ако консумирате всяка вечер и по повече, добре е да преразгледате навиците си. Или напитките, които избирате.

Слоганът на годината е “to prevent” – все повече хора следват този принцип. Кои са най-важните моменти в превенцията на имунитета ни?

Най-добрите добавки, които подкрепят имунната система, са добър пробиотик, цинк, витамин D3+K2, витамин С и витамин В12. Популярни са гъбите като чага, както и бъз – растения, които също подкрепят ефективно имунната система.

“Sleep well” е друга мантра на хората, особено в големия град – как да подобрим съня си?

Толкова много хора страдат от лош сън. Моите изпробвани съвети за подобряването му са: загряващо одеяло, лепенки за сън с добавка CBD и мелатонин или оралният прием на мелатонин под формата на добавка, корен валериана също помага, магнезий, пасифлора. Преди сън е ясно, че не трябва да се приемат тежки храни, а слушането на водена медитация е добър начин за лесно заспиване. Разбира се, знаем за ограничаването на синята светлина от екраните минимум 30 минути преди сън.

Какви продукти трябва да имаме винаги в хладилника и в кухненските шкафове, за да разполагаме с базовия минимум за здравословно хранене?

Списъкът, който винаги трябва да е с вас по време на пазаруване, включва следните продукти: авокадо, лимони, горски плодове, листни зеленчуци, пресни подправки, обикновено кисело мляко, неподсладено растително мляко, бадемово брашно, киноа, черен шоколад, боб, леща, нахут, ядки и семена, екстра върджин зехтин, кокосова захар, която да замени обикновената бяла захар. Що се отнася до месото, морските продукти, яйца и млечни продукти – най-добре е да намерите местна ферма, откъдето да пазарувате. Качеството им е в пъти по-добро от това на продуктите в магазина. Съветът ми е: пазарувайте само веднъж седмично, например в събота. По този начин в хладилника ви винаги ще има здравословни продукти за цяла седмица.

Конопеното масло, навлиза все повече като метод за облекчаване на болка и стрес и за лечение на проблеми със съня и храносмилането – появили ли са се нови приложения на канабиса и популярността му продължава ли да расте?

100% – това е силна тенденция и вярвам, че ще става все по-застъпена навсякъде и задълго. Имам много клиенти, които приемат конопено олио и различни продукти със CBD, за да подпомогнат решаването на проблемите си със съня, тревожността и болката.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР