Звездите светят в зелено - от засаждането на дървета до създаването на екологични линии

От засаждането на дървета до създаването на екологични линии за облекло, всяко действие има значение за нашата прекрасна планета. Звездите също дават личен пример.

eva 26 December 2022

Гуинет Полтроу

Снимка: Instagram

От засаждането на дървета до създаването на екологични линии за облекло, всяко действие има значение за нашата прекрасна планета. Звездите също дават личен пример. Гуинет Полтроу например е инсталирала в дома си система за филтриране и повторна употреба на водата, а в банята използва нетоксични шампоани. Близката й приятелка Стела Макартни пък популяризира по-малко известни марки, които правят етична мода, чрез хаштага в Туитър #itsnotjuststella. 

Миранда Кер – машина за вода

Австралийският супермодел пусна своя собствена линия за органична грижа за кожата KORA, която предлага козметика със сертифицирани изцяло натурални продукти. Визията на Миранда е за глобална експанзия и превръщането на KORA Organics в необходимост за всяко семейство. Продуктите намериха ценители в 25 страни, сред които Австралия, САЩ, Канада, Обединеното кралство, Германия, Италия, Испания, Сингапур, Малайзия и Хонконг.

Домът, който Миранда споделя със съпруга си Евън Шпигел, основател на Снапчат, е изцяло екосъобразен. Имението разполага с инфрачервена сауна, стая за медитация и машина, която отвежда и кондензира влагата от въздуха и произвежда вода за къщата. В двора на имота пък се отглеждат био плодове и зеленчуци.

Натали Портман – веган от дете

Натали Портман от дете е веган и не консумира храна с животински произход. Тя е изключително чувствителна към замърсяването на планетата и непочтеността в експлоатационните практики на големите корпорации по света. Подкрепя Global Green USA, организация с нестопанска цел, която се бори с изменението на климата чрез инициативи за достъпни жилища, инициатива за зелени училища, национални и регионални политики за зелено строителство и образование.

Известна е със своето пре-Оскар парти, рекламирано като „зеленото събитие на годината“ в САЩ. Тя не коментира благотворителните инициативи, които организира в защита на различни „зелени“ каузи, но с начина си на живот вдъхновява мнозина. 

Росарио Доусън – символите на Гана

Мултиталантливата Росарио Доусън е основател на компания, която използва модата за прилагане на социални промени и екологични практики. Сайтът й за електронна търговия предоставя платформа за популяризиране на африкански стоки, изработени и боядисани ръчно. Този бизнес модел гарантира запазването на местни занаятчийски техники, наследени от предишните поколения, и помага на жените да имат собствени доходи. Доусън казва: „В нашите продукти ще видите символ адинкра. Той казва: „Помогнете ми и позволете да ви помогна“. Да работим и да си помагаме взаимно е основата на нашата линия.“

Адинкра е символична „писменост“ от Гана. Графичните символи се използват широко в тъкани, лога и керамика, дори в архитектурата.

Ема Уотсън – магията побеждава

Когато малката Хърмаяни не изучава магии, тя спасява света. Уотсън е начело в списъка на известните личности, насърчаващи лоялната търговия в модната индустрия. За нея (тя също е и посланик на добра воля на ООН) насърчаването на справедливата търговия и етичните стандарти в модата е нещо тясно свързано с нейните лични ценности.

През 2010 г. Уотсън стартира своя сайт Feel Good Style, посветен на устойчивата мода и естествената красота, и помага на британската марка за справедлива търговия People Tree да създаде три колекции, състоящи се от дрехи от био материали. Една от причините Уотсън да обръща внимание на справедливата търговия е, че според нея тя дава на хората възможност да си помогнат да се измъкнат от бедността по устойчив начин, вместо да разчитат на периодични благотворителни подаяния.   

„Ролята на артиста е да направи революцията необратима“ – с този надпис на джинсовото си яке на турнира „Уимбълдън“ през 2019 г. тя заяви категорична позиция, която продължава и на най-големите международни събития като срещата на Г-8, събитие на Ралф Лорън и Луи Вюитон, където тя е в последните органик колекции на марките. 

Ан Хатауей – без боклуци в Холивуд

Ан Хатауей заявява позицията си за опазване на околната среда чрез облеклата си. При промотирането на филма Colossal през 2017 година, тя поема ангажимент да носи само екосъобразни дрехи, например винтидж и рециклирани рокли.

Когато актрисата се омъжва за Адам Шулман през 2012 г., сватбата им включва изцяло веганско меню с местни продукти, произведени по правилата на устойчивото земеделие.

Ан Хатауей е споделяла многократно в Инстаграм приоритетите си за живот с нулеви отпадъци. Надява се, че и филмовата индустрия ще стане по-екологична. Според нея тя е един от най-лошите замърсители на планетата. В интервю тя споделя наблюденията си от снимките на филма The Hustle. „Докато работехме по филма, забелязвах всеки ден многобройни изхвърлени еднократни чаши за кафе, пластмасови бутилки за вода, хранителни отпадъци. Това ме накара да се замисля. Когато приключих снимките, взех решение, че с моето семейство ще се опитаме да живеем с нулеви отпадъци. Става въпрос за осъзнаването, че начинът, по който избирам да живея живота си, ще има отражение върху някой друг и най-вече върху нашите деца. Аз съм израснала през 80-те, а пълненето на къщата с нови и нови неща беше признак на статус. Сега, като майка, за мен е важно продуктите, които купувам, да не свършват като нещо, за което синовете ми, когато пораснат, ще кажат: „Какво е това? Защо е тук?“. Вече майка на двама синове, Ан е още по-отговорна. Звездата от „Дневниците на принцесата“, „Дяволът носи Прада“ и „Интерстелар“ продължава да настоява, че трябва да бъдем отговорни във всекидневието си към отпадъка, който оставяме след себе си.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР