Сезонът на ягодите: ползите от тези вкусни плодове

eva.bg 18 May 2023

Снимка: Instagram

Няма спор, че придържането към храните на сезона е ключов трик за здравословен начин на живот. Ягодите са онези плодове, които нямаме търпение да опитаме през лятото, макар и да се предлагат в супермаркетите целогодишно.

Естественият процес на узряване на плодовете е важен – чрез него те натрупват своите полезни хранителни вещества, а те са пряко зависими от температурата, влажността и слънчевата светлина. Все още не могат да се създадат условия, идентични на естествените, затова ако ядете ягоди през зимата, те няма да бъдат толкова вкусни (а и полезни). Ето кои са ползите от похапването на ягоди през лятото.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Бразди от антиоксиданти

Когато се говори за антиоксидантния състав на ягодите, първата асоциация е с витамин C, който се съдържа в тях. Интересен факт е, че в тях има два пъти повече витамин C, отколкото в цитрусите. Но освен този полезен витамин, в ягодите има още редица естествени съединения. Пеларгонидинът например е мощен антиоксидант (заради него плодовете имат ярки цветове). Ягодите са богати на около още 12 други естествени антиоксидантни съединения. А всичко това осигурява надеждна защита срещу увреждане на клетките от свободните радикали, което пък от своя страна предотвратява преждевременното стареене.

Здраво сърце

Сърдечните заболявания се оказват най-честата причина за смъртността в световен план, така че благоприятстващи сърцето храни никога не са излишни. Приемът на ягоди ще даде на организма антоцианини – хранителни вещества, които намаляват нивото на „лошия“ холестерол и укрепват стените на кръвоносните съдове. Така кръвното налягане се нормализира.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Контрол върху кръвната захар

Ягодите имат сладък вкус, но не и висок гликемичен индекс, което ги прави подходящи и за диабетици. При прием на ягоди, кръвната захар не се покачва рязко, а високото ниво на фитонутриенти забавя усвояването на захарите в организма. Това е важно не само за борбата със захарния диабет, но и за доброто ни настроение през целия ден: когато кръвната ни захар спада и се покачва рязко, вместо да има равномерни зависимости, се чувстваме изцедени и тъжни. Но с подобни плодове поддържаме нивата на кривната захар в норма и така се концентрираме по-лесно, ставаме весели и продуктивни.

Добро зрение

Ежедневната работа с компютър уврежда зрението. Затова пък ние можем да го подсилваме с полезни продукти, като ягодите: многобройни изследвания потвърждават, че ягодите са в състояние да предотвратят развитието на макулна дегенерация на ретината, сухота в очите, прогресиращи проблеми със зрението, тъй като подпомагат тъканите. Уникалният биохимичен състав на ягодите, според тези изследвания, не само може да предотврати, но и да допринесе за лечението на съществуващи проблеми.

Нота Бене

Винаги трябва да имаме предвид, че ягодите са силни алергени. Колкото и полезни да са, с тях трябва да се внимава, особено ако страдате от сезонни алергии и сте имали силни реакции при прием на ягоди преди.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР