Летоброенето Том Форд

Люба Вангелова 25 May 2021

Снимка: getty images/guliver

Перфекционизмът не води до нищо добро? Външният вид, личният живот и блестящата кариера на дизайнера и кинорежисьор Том Форд говори за обратното: възможно е да заложите на съвършенството и да ударите джакпота. Всеки успех обаче има цена. Самият Форд признава, че „може би е склонен към мании“. По външните признаци обаче не си личи. Постигането на идеалния образ си остава зад кулисите. Тази година Том Форд ще навърши 60, но продължава да интригува и омайва.

Детство в ранчо с блейзър и мокасини

С родители агенти по недвижими имоти, Томас Карлайл Форд на пръв поглед няма предпоставки да се превърне в образа, който познаваме днес. Жената в живота му по негови думи е баба му, за която казва: „Сякаш беше от друга планета, сякаш живееше в друг свят, където исках да бъда и аз“. В интервю за списание People твърди, че се е родил „в блейзър и мокасини“, макар и да е прекарал детството си в ранчо. Но да открие мисията на живота си, се оказва не толкова лесно. На 18 се мести в Ню Йорк, за да учи в университет. След като следващата му година и половина минава между стените на прочутия клуб „Студио 54“, почти логично избира актьорската кариера и заминава за Калифорния. Спестява пари и постъпва в Parsons, за да изучава архитектура. В крайна сметка е пленен от модата, след едно пътуване с колеги от университета до Ленинград.

От Gucci през Yves Saint Laurent …

Първата асоциация на името Том Форд е с Gucci. Няма как да бъде другояче. Той спасява марката, която през 1990 г. (когато започва работа за нея в Милано) е на ръба на фалита. Внукът на основателя Маурицио Гучи търси изход от непосилните дългове, като продава лицензи, а логото на Gucci се появява върху всичко – от пепелници до чаши за кафе. Но през 1994 г. Том Форд е вече креативен директор и брандът връща блясъка и сексапила си, а всяка следваща година приходите се удвояват. Успехът отчасти се дължи и на решението под името на марката да се произвеждат и мебели, и аксесоари за дома. През лятото на 1999 г. компанията е апетитна хапка за двата големи концерна. LVMH на Бернар Арно прави опит за поглъщане, който е осуетен от другия – PPR на Франсоа Пино. Той дава възможност на Том Форд да придобие акции от Gucci за 4 млн. Тази стъпка е началото на Gucci Group. Първото придобиване е модна къща Yves Saint Laurent, където Форд става креативен директор на линиите pret-a-porter. Въпреки че по това време самият Ив Сен Лоран работи по модните колекции и критикува Форд, като го нарича „добър маркетолог“ и „бедняк, който работи спрямо способностите си“, отзивите на критиците са положителни, а приходите растат. Плод на решенията на Том Форд е придобиването на брандовете Alexander McQueen и Stella Mccartney.… до Tom Ford

Форд напуска компанията през 2004 г. и е на ръба да напусне и света на модата, от който е твърде уморен. Създаването на красиви неща е истинската му страст обаче и от нея няма измъкване. Освен това е твърде опитен маркетолог и дизайнер – странно би било да не вложи този микс от качества в собственото си име. Така се появява брандът Tom Ford. През 2007 година отваря врати първият бутик и едновременно с това е лансирана първата мъжка колекция дрехи и аксесоари. Едва през 2010-а е представена и дългоочакваната дамска колекция.

Форд разбира прекрасно, че работейки с лицензни компании, има възможност да укрепи репутацията на марката си. Обединява усилия с козметичния гигант Estee Lauder и стартира линия козметика и парфюмерия. Но е извоювал правото да създава сам не само логото на продуктите си, визията на опаковките, а и това как ще изглеждат те на рафтовете в магазините. Така линията Tom Ford Beauty, която стартира с аромата Tom Ford Black Orchid през 2006 г., се превръща в пълноценна марка за красота. Още един лайфстайл фронт е превзет.

Последвалият колосален успех на Tom Ford се дължи не само на продуктите, но и на рекламните кампании. Достатъчно провокативни, понякога самият Том Форд се снима в тях, те му носят славата на смутител на общественото спокойствие. Независимо от факта, че някои реклами са забранени за излъчване или подложени на тежка цензура, те се превръщат в произведение на изкуството и отлично популяризират бранда.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР