Свобода за тъмните кръгове

Не е за вярване, но да изглеждаме недоспали е напът да се превърне в мода

Люба Вангелова 04 May 2021

Не е за вярване, но да изглеждаме недоспали е напът да се превърне в мода. Ако нямате време за коректор, просто го пропуснете. Онлайн платформата Tik Tok, която стана нещо като лига на съвременните творци, „изплю“ най-новата тенденция (да, така ще я наречем) за красота: тъмните кръгове под очите. Ще правим точно обратното на това, което беше в сила досега – вместо да прикриваме, ще подчертаваме сенките, които издават недоспиване. Веднага се сещам за Кристен Стюарт – така и не се намери професионален гримьор, който да успее да заличи тъмните кръгове под очите й. Вече няма да казваме „горката“, но дали трябва да започнем и да й завиждаме?!

Първият случай на грим „сенки под очите“ бе регистриран в Tik Tok в профила на @sarathefreeelf (зад който се крие потребителка на име Сара-Мари). Публикуваното от нея видео, в което тя показва как нанася под очите си молив за устни и го размазва с пръсти, събира 6,5 милиона гледания и повече от милион харесвания. Подобно на тенденцията за лунички по лицето, за които ни трябваше само молив за очи, тук ползваме сенки за очи, стик коректор в по-тъмен тон или молив-стик за очи.



Какво правят французойките? Според Vogue за тях гримът е игра, а кожата под очите си те почистват и овлажняват, но не прикриват тъмните кръгове с коректор. Най-много да добавят сияние, но без да променят естествения тон. Какво избирате: естествени като тях или модерни като генерацията “Tik Tok”?

Тази тенденция може да изглежда революционна, но не е нова. Преди векове сините кръгове под очите се считали за признак на особена красота и одухотвореност. Нещо подобно имаше и през 90-те, когато с помощта на винени или виолетови нюанси се създаваше грим, с който очите ни изглеждаха недоспали, а лицето – изморено. „Хероинов шик“ беше определението, използвано за описание на визията със слабо тяло, бледо лице с размазан грим около очите и сенки под тях.

Карин Ройтфелд наскоро напомни, че Бил Клинтън дори се е изказал против подобно „придаване на блясък на пристрастяването, за да бъдат продавани дрехи“. Е, бихме казали, че днес е същото – депресираният вид никак не изглежда бляскав. Но ако лице с красива и поддържана кожа и тъмни кръгове под очите ви кара да се чувствате добре, така да бъде.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР