Кои храни е добре да избягваме на закуска

Да не забравяме, че закуската е най-важното меню за деня!

eva.bg 10 April 2024

Неслучайно наричат закуската „най-важното меню за деня“: според диетолозите, това, което ядем сутрин, определя апетита ни през целия ден, контролира хормоналната среда в тялото ни и забързва метаболизма. В различните етапи на денонощието някои хормони в тялото ни достигат своя пик. Според много проучвания, хормонът на стреса кортизол е в пика си именно сутрин. Подходящата закуска обаче понижава нивата му, а тялото получава важна енергия за най-продуктивната си част от деня.

Въпреки това много хора пропускат закуската. Истината е, че може би е по-добре да пропуснете сутрешното хранене, отколкото да консумирате нещо грешно. Правилно е да се храните с продукти, богати на фибри, полезни мазнини и протеини, които ви правят енергизирани и сити. Много от нас обаче правят грешката да се спрат на такива храни, които е по-добре да се избягват сутрин. Ето кои са те.

Корнфлейкс

Много хора обожават да закусват с царевичен корнфлейкс. Освен че е много вкусен, общото твърдение за него е, че е много полезен, тъй като съдържа важни хранителни вещества, като желязо и витамин А. Това е така, но тази вкусна закуска не е толкова полезна, колкото си мислите. Корнфлейксът е обработен така, че губи много от полезните свойства на зърнените храни. В него има и твърде много захар, която не е добре да приемате в такива количества сутрин. Корнфлейксът има висок гликемичен индекс, т.е. рязко ще повиши кръвната захар в тялото ви. Когато по-късно нивата й спаднат, ще се почувствате изтощени и може да ви призлее.

Гофрети и палачинки

Освен ако не ги приготвяте по здравословна рецепта у дома, класическите гофрети и палачинки не са полезни по горепосочените причини. В тези сладкиши има брашно и захар, а обикновено при консумация се заливат и с кленов сироп или конфитюр. Не е нужно да ви убеждаваме, че ударната доза захар сутрин не е полезна. Ако все пак обожавате да закусвате палачинки, заложете на пълнозърнесто брашно, а вместо захар добавете плод като банана, който има среден гликемичен индекс, но е достатъчно сладък, за да придаде желания вкус.

Мюсли бар

Уви, този десерт не е по-добър от обичайните шоколадови вафли. Необработената овес е богата на фибри, но в тези барчета обикновено има овес около три грама. А захар, сироп, мед – това присъства в излишък.

Сладък йогурт

Да закусите кисело мляко с полезен плод, е чудесно. Но да се спрете на подсладен йогурт не е добро решение. Знаете ли, че сладкият йогурт често съдържа повече захар, отколкото сладоледът?

Накратко – сутрин е добре да наблягате на храни, които ще ви дават енергия дълги часове наред. Гликемичният индекс показва скоростта на абсорбация на въглехидратни продукти и повишаването на кръвната захар. Храните с висок ГИ дават енергията на тялото по-бързо, а рязкото спадане на кръвната захар може да доведе дори до припадък. Обратно, храните с нисък ГИ освобождават енергията в тялото бавно и равномерно. А и няма да почувствате глад толкова бързо.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР