Индийската диета - вегетарианско меню

eva.bg 03 February 2021

Индийците са вегетарианци по религиозни причини. В Европа модата по "вегетарианството по индийски" идва през седемдесетте години и се свързва не толкова с диетата за отслабване, колкото с промяната на начина на живот.

Факт е, че рядко се среща дебела вегетарианка. Но внимание: ако решите да спазвате вегетарианско меню, трябва да внимавате да не лишите организма от протеини и минерали. Със "зеления режим" можете да пречистите тялото и съзнанието си, като свалите 2 до 3 килограма за месец.

Принципите на режима

1. Всеки ден консумирайте два или три плода (между храненията или вместо храненето).

2. Яжте сурови зеленчуци в неограничени количества, на салата, със заливка от кисело мляко или малко оцет. Използвайте малки количества олио или зехтин. Може да използвате и соев сос.

3. Зеленчуци на пара - в две от храненията през деня. Не забравяйте супите - топли или студени.

4. Ястие от зърнени храни - поне веднъж на ден. Пропорцията - три части зърнени храни, една част сухи плодове или зеленчуци.

5. Всеки ден - по три млечни продукта - сметаново кисело мляко, натурално кисело мляко и бяло сирене.

6. Консумирайте поне по три яйца седмично - варени, на омлет или на суфле.

7. Контролирайте с кръвна проба нивото на витамин В12 и на желязо, тъй като липсата на червено месо води до недостига им в организма.

Домашно меню:

Закуска - сок от пресни плодове или зеленчуци, купа зърнени зародиши, полети с пълномаслено мляко.

Обяд - салата от краставици със сос от кисело мляко, поръсена със сусам. Ястие от ориз с леща (три части ориз, една част леща), в добавка: моркови на пара, нарязани на ленти. Или чиния грис с нахут и зеленчуци. За десерт - бяло сирене и плодова салата.

Вечеря - салата от соеви кълнове, домати и гъби. Баница с яйца и спанак или стек от соя плюс натурално кисело мляко или компот от ябълки.

Мнение на диетолога:

Замяната на месото със соеви продукти или други заместители може да ви депресира. Можете да спазвате дълго време вегетариански режим по религиозни съображения или ако внимавате много за хранителното равновесие на организма. Трябва да се информирате кои храни могат да заместват месото, като същевременно осигуряват достатъчно протеини.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР