Японската диета - риба и ориз
eva.bg 18 March 2022
С режима "суши" можете да свалите 4 до 5 килограма за месец, без да се чувствате уморени. Според диетолозите японската кухня е една от най-балансираните в света. Японката е слаба и живее дълго, защото консумира 50 пъти повече риба, 17 пъти повече ориз, 3 пъти повече зърнени продукти от европейката и американката.
Дневният й порцион е 1200 калории срещу 2400 калории за жените от другите нации. Ако се храните по японски, ще се радвате на плосък корем. Но трябва да взимате добавки с желязо и магнезий, съветват диетолозите.
Принципите на режима:
1. Оризът замества хляба. Трябва да го приготвяте на пара, без мазнина. Ще имате енергия през целия ден, дори ако спортувате интензивно.
2. Яжте в неограничени количества риба, миди, скариди, хайвер от сьомга. Тези храни дават "добри мазнини" на организма, като намаляват холестерола. Избягвайте да ги пържите или панирате. Най-добре е да ги приготвяте на пара.
3. Доставяйте нужните протеини на организма чрез соята - на зърна, на олио, на млечни продукти - сирене тофу. Тя е идеална профилактика срещу сърдечносъдовите заболявания.
4. Изберете минерална вода, богата на калций. Пийте по 1.5 литра на ден. Приготвяйте си чая с нея.
5. Консумирайте по два плода на ден (за витамини) и кисело мляко (за калций).
Домашно меню:
Закуска - кисело мляко с нарязан плод в него.
Обяд - малка купа салата от пресни краставици и водорасли. Осем парчета суши или риба на пара, нарязана на тънки ленти.
Вечеря - голяма порция супа с юфка и омлет с гъби или "суки-яки" - гювече с лук, зеле и ароматни треви, в което има и малки хапки говеждо месо.
Мнение на диетолога: Тази диета сваля безотказно излишните килограми, без да нарушава хранителния баланс на организма. Единственият минус е, че липсват целулоза и влакна, което може да предизвика запек..