13 въпроса към... Венелин Шурелов

Вижте инсталацията му "Един човек" на мястото на мавзолея в центъра на София

Лилия Или_Ева 28 December 2020

Снимка: Стефан Щерев

В рубриката ни "13 въпроса" говорят хората, които ни вдъхновяват и ни карат да вървим напред. Хора на различни възрасти и с различни професии. Обръщаме се към тях с желанието да поговорим искрено и да чуем гледната им точка за нещата от живота.

Преди два месеца в центъра на София на мястото на мавзолея срещу Царския дворц/Художествената галерия с 13-те си метра височина се изправи арт-инсталацията на Венелин Шурелов. Като дигитален "свидетел" на новото време, тя отразява минаващите наоколо. Записите върху фигурата се изтриват и се сменят на всеки два часа, напомнят за преходността на съществуването ни и са артистичен отговор на страховете ни в настоящето и за бъдещето. Всичко тече, всичко се променя.

А EVA изключително харесва работата на Венелин Шурелов. Преподавател, доцент д-р в НХА, той е автор на различни интерактивни инсталации и пърформанси, сценографски проекти, самостоятелни и общи изложби. Има много награди и в театъра, и в съвременното изкуство. Ще припомним Икарите му за сценографиите на режисирания от Явор Гърдев "Хамлет" в Народния театър и на "Канкун" (режисьор Стилиян Петров) във Варненския театър "Стоян Бъчваров". Наградата за "Канкун" беше и за костюмографията на съпругата му Елица Георгиева. Венелин е съосновател, част от кураторския екип и организатор на Международния фестивал за дигитално изкуство, на Фондация ДА ЛАБ, SubHuman theatre и арт група "Via Pontica". Участвал е в много фестивали в България, Европа и САЩ.

"Почти два месеца след откриване на "Един човек", - споделя той, - животът на арт-инсталацията е супер интензивен. Всеки ден има поводи за публикации, пишат ми различни хора, появяват се страхотни кадри, активира се и циркулира цялото многообразие, от което е съставен. Радвам се, че освен много малки (нарочни) изключения, той не се превърна в поредната точка на противопоставяне. Съвременното изкуство е предимно форма на разговор, а не само материална форма за декориране. Оттук нататък за мен е важно заедно да повдигнем прага на понятността за подобни форми на изкуство. Проблемът с разбирането не е само персонален, той е социален."

Правейки равносметка на 2020 г., артистът признава, че е намерил по принудителен начин това, което винаги е търсел - изолацията, времето и пространството за себе си. "За художника животът винаги е усилие - споделя Шурелов, - и състояние на криза. 2021 ще е поредното число в календара на отстояването на идеи, територии, възможности."

13 въпроса, 13 отговора, от Венелин Шурелов.

С кого разговаряте напълно искрено и пред кого разкривате сърцето си?

С Елица.

Как тълкувате сентенцията "Мълчанието е злато"?

Искате някой да млъкне.

Имате ли таен дневник? Как подреждате преживяванията си?

Нямам таен дневник. Аз съм художник, то е ясно как си подреждам преживяванията. Всичко е на показ.

Изборът, който определи/промени посоката на живота ви?

Откритието на така наречения палео-лабиринт. Той ми определя посоката на живота. Според неговия кодекс, целта към която си се насочил може да се намира зад гърба ти, просто пътят е дълъг и лъкатушещ.

Ако сега трябва да изберете професия, каква би била тя?

Мечо Пух.

Каква е вашата представа за щастието? А за нещастието?

Всичко да ти е достатъчно. Нищо да не ти е достатъчно.

Кои са трите думи, които ви описват най-добре?

Стигат ми две: скромен и талантлив.

Кого или какво следвате в Инстаграм?

Нов съм в Инстаграм. Направих си там профил заради "Един човек". Следвам всички, които ме следват.

Какъв талант бихте искали да притежавате?

Да владея езици за програмиране.

Може ли любовта да бъде безусловна?

Да.

За какво използвате парите си?

За инсталации.

С какво са свързани страховете ви?

С инсталации.

Какво ви вдъхновява сутрин да ставате от леглото?

Инсталациите.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР