Дневник по време на пандемия

на Ева-Трънка Сливкова

eva 26 March 2020

Снимка: http://tasfotografas.lt/quarantine/

Сутрин рано приемам предизвикателства. Стоя заключена в банята, стоя на ляв крак и дишам през дясна ноздра, мигам с ляв клепач и едновременно казвам „па-па”. Правя шпагат, малко се разчеквам. Два часа седя разчекната, успявам да допълзя до телефона, обаждам се на личния си лекар, той ми казва: „Остани вкъщи”. Казвам му – докторе, аз и без това никъде не мога да отида в това състояние, той вика – браво на теб.

От телевизора разбирам, че нацията има нужда от духовна храна. Слагам продукти в един гювеч, слагам гювеча във фурната и пека на бавен огън. Държа да подчертая, че съм привърженичка на слоуфуд, слоулайф и слоумайнд.

Докато духовната храна се приготвя, пиша песен за Лили Иванова, пиша втора, пиша трета. Обаждам се на Лили Иванова, секретарят й ми казва – а, тъкмо ни трябваха песни за прощалното турне през 2051 година.

Пиша стихотворение, пиша разказ, пиша роман. Обаждам се на познат издател да му кажа. Той вика – нищо, нищо, не се безпокой и по-лошо има.

Стягам се, защото е дошло времето да изляза на балкона и да свиря на арфа. Днеска всички свирим на арфа, вчера свирихме на диджериду. Утре ще скачаме с кукерски звънци. Поръчвам спешно по интернет звънци, казват ми – изчерпахме количествата, имало много търсене от кукери.

Забелязвам, че съм бременна и го споделям в социалните мрежи. Всички ме лайкват, само една жена от Индия с 15 деца ми пише – кво толкова.

Чрез простото тройно правило и един по-сложен алгоритъм изчислявам докога ще ми стигнат запасите от тоалетна хартия. Ще стигнат до 2051 година, до прощалното турне. Това ме успокоява, особено като вземам и валериан на таблетка, мента, глог и валериан на капки, 10 глобули хомеопатично лекарство, което ще ме избави от фертилност, депресия, автоимунни процеси, сърдечно-съдови заболявания, проблеми с теглото, нарушена концетрация и памет. Добре, че вече съм бременна.

Приготвям питателна вечеря. Отнема ми доста време, докато махна глутена от хляба и холестерола от яйцата. После измивам със сапун и вода 128-те продукта и 56-те подправки, необходими ми за финото здравословно гурме. Филирам, бланширам, сотирам и плейтвам.

По тъмно разбирам, че Волен Сидеров е открил лекарство срещу вируса, руснаците и те били открили лекарство (дали не е същото?!). Сядам и аз да открия лекарство. 15 минути по-късно го откривам. Обаждам се на щаба, известен като Генералния, оттам ми казват – останете си вкъщи, ей сега ще ви позвъни д-р П., много опитен психиатър, вече помогна на 38 души във вашето състояние.

Идва време да си лягам, за да мога да стана утре в 5,30 да медитирам. Не трябва да се успивам, защото точно в 6 съседът отгоре започва ремонт. Възхищавам му се, много точен човек е. Заспивам без Сънчо, защото е в рисковата възрастова група и му е забранено да излиза след 10,30 сутринта. Лека нощ!

от дневника на Ева-Трънка преписа Адриана Попова

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР