Zabaglione с бишкоти и плодове
Фино изкушение, носещо изискана наслада
Мануела Панайотова 28 July 2019
Класическият италиански десерт, който е на основата на жълтъци, захар и някои сортове сладко вино (примерно Марсала), е фино изкушение носещо изискана наслада.
През лятото може да се комбинира с малини, боровинки и мента, които му придават коктейлна пъстрота, свеж аромат и изключителен вкус.
Днес ви предлагам рецепта за една версия на крема с бишкоти, ликьор Амарето и сметана - лека подслада, която е идеалният начин да впечатлите гостите си на вечеря.
Използвах 6 жълтъка, 120 г пудра захар, 1/2 чаша Амарето, 1 чаша течна сметана, бишкоти, ванилия, малини, боровинки и мента.
Как го направих: На водна баня бих жълтъците със захар и ликьор, докато сместа престана да се пени и започна да се сгъстява. Махнах купата от врящата вода, прибавих ванилия и продължих да разбърквам за още няколко минути. Оставих да се охлади напълно на стайна температура.
С миксер разбих сметаната, докато стана пухкава и започна да задържа форма. Добавих я внимателно към яйчената смес. Насипах в чаши като редувах крем, натрошени бишкоти и плодове. Оставих в хладилник за 2-3 часа и поднесох с натрошени бишкоти, плодове и мента.