Конфитюр от ягоди и лимони

Простите удоволствия, за които наградата е щастливи лица и празни чинии, са безценни

Мануела Панайотова 02 June 2019

Снимка: Мануела Панайотова

Случи се така, че в един ден месих хляб и приготвях този конфитюр. Докато хлябът се издигаше във фурната, а малките сърцати“ плодове жужаха на котлона си помислих, че това е най-ароматната, естествената и земна симфония, която чисти и умиротворява. А а простите удоволствия, за които наградата е щастливи лица и празни чинии, са безценни...

Но нека ви разкажа за конфитюра - комбинацията между ягоди и лимони (с корите) е изненадваща, дъхава, с малко захар и много свежест. Искрящият цвят мами окото, а този вкус е еднакво добър както за хляб, поднесен с масло, бисквити или бишкоти, така и за ароматен щрих към глазури, сладоледи, плодови салати...

Използвах 1 кг пресни ягоди, 2 големи лимона, 300 г захар.

Как го направих: Почистих ягодите, нарязах лимоните на тънки ивици, сложих ги в купа и засипах със захар. Разбърквах ги за около 4-5 часа, докато захарта се разтопи и се превърне в сироп. Варих на слаб огън за около 50 минути или докато капка от сиропа, поставена върху чиния, не се разтича.

Насипах горещия конфитюр в буркани и запечатах.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР