Защо не трябва да изключвате шоколада от менюто си

5 причини, поради които това сладко изкушение е изключително полезно

eva.bg 02 June 2023

Снимка: getty images

Не че на човек му е нужна конкретна причина, за да се поглези с шоколад, но това сладко изкушение обикновено е изключвано от здравословните диети. Е, оказва се, че шоколадът всъщност е много полезен за здравето ни и можем да посягаме към него без гузна съвест. Британският диетолог Сейтана Купър от компанията AXA PPP Healthcare споделя пет големи ползи на шоколада, с които ни убеждава, че той трябва да бъде част балансираната диета.

Подобрява настроението

Започваме с най-всеизвестния факт за шоколада – той допринася за доброто настроение. Причината за това е, че той спомага за производството на серотонин в организма, който е естествен антидепресант за мозъка. Вкусът, мирисът и дори текстурата на шоколада ни карат да се чувстваме добре. Учените сравняват чувството, което шоколадът предизвиква, с влюбването.

Полезен е за сърцето

Приемът на шоколад може да намали кръвното налягане и риска от инсулт, като има и противовъзпалителен ефект. Сейтана твърди, че това се дължи на високото съдържание на флавоноиди в него, които имат благоприятно влияние върху кръвоносните съдове.

Намалява холестерола

Какаото в шоколада понижава нивата на „лошия“ холестерол, повишавайки нивата на „добрия“ такъв.

Успокоява кашлицата

Да, шоколадът може и това. Дължи се на другата вълшебна съставка у него – теобромин, който потиска кашлицата и е по-ефективен от кодеина, който се използва като основна съставка в лекарствата срещу хронична кашлица.

Ускорява работата на мозъка

Химическото вещество епикатехин, което също се съдържа в какаото, следователно и в шоколада, спомага за подобряването на паметта и предотвратява загубата й.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР