Ню Йорк на длан

В дома на семейството на Ирина Петрова и Хюи Фам

Анета Дженева 06 March 2019

Снимка: архитектурно ателие Catalina Castano

От този лофт се открива зашеметяваща гледка към западната част на Манхатън – мостът Уилямсбърг, прекосяващ реката Ийст ривър, живописния квартал Сохо и немалък парк. Когато го купуват преди повече от 15 години, семейство Ирина Петрова и Хюи Фам са подложени на „кръстосан“ разпит от управата на жилищната сграда. За да купиш апартамент в Ню Йорк, понякога се изисква съгласието на хората, които живеят в нея, а преди това те проучват детайлно кандидатите.

Ирина, българка по произход, е адвокат в авторитетна фондация, базирана в Манхатън, свързана с опазването на околната среда и климатичните промени. Един от големите дарители на тази фондация е самият Леонардо ди Каприо. Хюи Фам е финансист. Когато купуват това жилище от 150 квадратни метра, сключват огромен заем, въпреки че сградата е стара и липсва асансьор. Но местоположението й и солидното строителство, както и близостта на парк и страхотната гледка са аргументите, които надделяват.

Преди 7 години се ражда дъщеря им, а след още 3 – синът им. Налага се преустройство на този апартамент, в който няма антре, кухнята е в малък бокс, има само една баня и две спални, но към тях има нещо като минидневна – работно помещение с диван, бюра и компютри. Семейството ангажира дизайнерското студио на Каталина Каштаньо – млада интериорна дизайнерка със свежи идеи, готова да се впусне в приключението, наречено пълно преустройство.

Лофтът е „изчегъртан“ до бетон и е прекроен така, че сега разполага с малък коридор, родителска спалня с баня, две детски стаи с баня и тоалетна отделно. Около двете носещи колони е разгърната кухнята като част от отвореното пространство. Кухненски остров и маса, разположена като негово продължение, са естественият център на този дом, в който често има гости.

Дневната е цветна и непретенциозна, любимо място за игра на децата и за слушане на музика, организирана около интересната композиция от мека мебел на френската компания Roche Bobois. Дизайнерката е намерила място дори за малка камина, както и за дискретно, но елегантно работно място за двама. Мебелировката е направена по поръчка, така че максимално да усвои стените, релефа и ъглите на дома.

Момичешката стая е „пеперудена“ – един красив тапет е създал вълшебна атмосфера.

Създаването на цялостен и професионален проект за преустройство е превърнало този лофт в стилно пространство с точни пропорции и с атмосфера, която предразполага и създава комфорт.

Инвестицията всъщност не е била в мебели, а в дизайн и идеи. Бъдещите промени на дома са лесни и биха могли да се постигнат само с тъкани, смяна на детайлите и на някои мебели. А това ще се наложи неминуемо с израстването на децата.

Френетичният ритъм на града не се усеща тук, в тази топла и приглушена къща с минималистично, но точно изчислено осветление, с големите френски прозорци, през които човек може да наблюдава събуждането на града, неговия кипящ живот, залеза, нощната му динамика. Този лофт недвусмислено доказва, че хармонията и атмосферата в едно семейство винаги се отпечатват върху интериора. Акцентите, декорацията – те само допълват тук тази семпла изисканост и непретенциозния весел дух.

1 КОМЕНТАР
1
Koko
07 March 2019, 11:19

Да разбираме, че околната среда и климатичните промени са доста доходно занимание, щом семейството ангажира виден дизайнер да им разположи възглавниците (които сами по себе си са симпатични) и никелираните като в болнична зала хладилници и плотове.

ТВОЯТ КОМЕНТАР