София филм фест 2019 представя: Пет филма на Нури Билге Джейлан

Ирина Иванова 13 February 2019

Кой каквото е пропуснал от турския майстор на киното Нури Билге Джейлан, ще може да навакса на тазгодишния София филм фест (7-16-28 март). Макар че програмата включва 5 от общо 8-те пълнометражни игрални филми на режисьора, както отбелязват от фестивала това все пак са 5-те най-успешни негови творби: „Климати” (2006), в който става въпрос най-общо казано за сезоните в любовта, „Три маймуни” (2008), разказващ за властта, престъплението и наказанието, изключителният „Имало едно време в Анадола”, в който криминална случка е разказана през призмата на разказ на Антон Павлович Чехов, любим автор на Джейлан, „Зимен сън” (2014) – за актьор, оттеглил се от света в спомените си и най-новият – „Дивата круша” (2018, участие като копродуцент има и България), пресъздаващ историята на момче, мечтаещо да стане писател.

 Макар в тази селекция да липсва по-ранната прекрасна творба на Джейлан „Облаци през май”, всяко едно от заглавията е задължително за киноманите и твърдите фенове на София филм фест.

Кой е Нури Билге Джейлан? Роден е в Истанбул. Завършил е инженерство, а след това филмова режисура. Прави първия си късометражен филм "Какавида" с дефектна лента, но пък филмът е селектиран на фестивала в Кан през 1995 г. Джейлан е носител на няколко награди от Кан - Гран при, на ФИПРЕССИ, за режисура, както и голямата награда "Златна палма" за "Зимен сън".

Повече можете да прочетете тук

Инфо за програмата и събитията на СФФ - тук.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР