Легендата Кшищоф Зануси на София Филм Фест

eva.bg 17 January 2019

Кадър от най-новия му филм "Етер"

Световноизвестният режисьор, сценарист и продуцент Кшищоф Зануси ще бъде специален гост на 23-тия София Филм Фест, а киноманите ще могат да видят най-новия му филм „Етер“, както и още още шест негови класики.

„Не са много режисьорите, които могат да вкарат високата култура в душата на своите филми така, както прави това Кшищоф Зануси в „Етер”, пише в ревюто за филма „The Hollywood Reporter”. Вдъхновена от Фаустовия мотив, впечатляващата психологическа драма среща зрителя с военен лекар, експериментиращ с науката, за да получи власт над хората. „Моят герой е човек, който смесва науката и религията, а двете никога не са имали нищо общо. И ето за това става дума във филма. Етерът беше източник на голямо очарование в края на XIX век. В моя филм той е метафора, тъй като се превръща в средство за спасение и подчинение”, казва Кшищоф Зануси.

Освен най-новия филм, публиката на 23-тия СФФ ще може да види и кинодебюта на известния режисьор „Структурата на кристала” (1969) - психологическа драма за приятелството, кариерата и смисъла на щастието. След това почти всеки филм на Зануси е с награда – „Просветление” (1973), който също ще бъде част от ретроспективата в София, е със „Златен леопард” в Локарно. Сюжетът следва търсенията на героя - студент по физика - между 20 и 30-годишната му възраст. „Камуфлаж” (1976), отличеният в Кан „Спирала” (1978), „Константа“ (с награда на журито в Кан, 1980) и „Годината на спокойното слънце“ (със „Златен лъв“ във Венеция, 1984) са останалите кинотворби на Кшищоф Зануси, които ще бъдат представени пред публиката на 23-тия София Филм Фест.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР