Слънчев тарт
Ефектен и дъхав, с хрупкава кора, приютила в себе си ароматно песто, ядки и разнообразие от зеленчуци
Мануела Панайотова 10 February 2019
Днес ви предлагам една идея за тарт, която е вдъхновена от изненадващо ласкавото, но непостоянно слънце и... продукти останали от други идеи. Той е ефектен и дъхав, с хрупкава кора, приютила в себе си ароматно песто, ядки и разнообразие от зеленчуци. Може да бъде сервиран като закуска или предястие. Но нека ви разкажа...
За основата използвах 110 г брашно, 90 г ръжено брашно, 100 г вода, 2 с. лъжици бяло вино, 15 г зехтин, сол, сух риган.
За пестото: 2 връзки копър, 100 г зехтин, 100 г пармезан, 75 г печени и обелени фъстъци, 1 скилидка чесън, сол на вкус (това песто е изключително допълнение към пресни картофи).
Зеленчуковата част е от 1 средна тиквичка, 1 глава лук, 150 г тиква, тънко нарязана (може да се ползват батати или моркови), 5 с. лъжици зехтин, сол, черен пипер.
За гарнитура използвах бадеми, розмарин, настърган пармезан.
Как го направих: За пестото смесих изчистения копър с всички останали съставки и блендирах до гладка паста. Задуших зеленчуците, като започнах с лука, който трябва да стане мек и прозрачен. След това добавих останалите зеленчуци и готвих докато омекнаха леко. Подправих и отстраних от огъня.
Тестото приготвих като сложих всички съставки в кухненски робот, включих на ниска скорост, докато се получи хомогенно тесто. Прехвърлих го между два листа домакинска хартия и разточих, до кръг с диаметър 25 см. Отстраних хартията и направих 4 разреза с дължина около 10 см. Върху външния край на тестото сложих тънък слой песто, върху него наредих задушените зеленчуци, посипах с пармезан, розмарин и бадеми. Сгънах отрязаните върховете над плънката, поръсих с зехтин и изпекох на 180 С за около 40 минути.