Моите 7

Седем плаката и техните истории, с които можете да подкрепите благотворителната инициатива на EVA “За едно добро“

Кристина Симидчийска 09 December 2018

В рубриката ни "Моите 7" ви представяме 7 неща, които са ни докоснали. Смешни или тъжни, сериозни или не съвсем, в работно време или на дивана вкъщи, това са нашите лего блокчета, с които строим живота си.

Кристина Симидчийска и "Нейните 7"

Както знаете, миналият месец списание EVA отбеляза своя 20-и юбилей със специална изложба от 75 фотографии, селектирани от пребогатия ни архив с истории и уловени в цели 240 броя моменти. Изложбата бе разпродадена с благотворителна цел, а бенефициентът на нашата кампания „За едно добро“ отново бе Фондация „Една от осем” на Нана Гладуиш. За две години, чрез каузата за събиране на средства за борбата с рака на гърдата, бяха закупени мобилни ехографски апарати за Розовия кемпер на фондацията, с който профилактичните прегледи стигат и до най-малките градчета на България.

Да направиш добро не е трудно. И винаги е красиво. Ето защо, кампанията ни продължава и онлайн с подкрепата на платформата Plakat Kombinat, представяща съвременаните български плакатисти. Така една смислена инициатива, подкрепяща профилактиката и вече засегнатите от коварното заболяване, може да бъде поводът да направите коледен (а и не само) подарък на себе си, на близки и приятели. 50 фотографии от архива на EVA ви очакват под формата на плакати в различни размери, а приходите от продажбата им онлайн ще бъдат дарени за каузата на Фондация „Една от осем”. Сред постерите има дефинитивно красиви, има провокативни, с лицата на любими български звезди, модни, забавни – и биха били комплимент за всяко пространство. EVA ги направи с убеждението, че ние с вас можем. Да. Помогнем. За едно добро.

Броня на свободатa

Този постер вече е закачен на стената у дома и обича да ми задава въпроси: колко крехки сме зад броните, които така старателно сами си изковаваме? Знаем ли защо ги слагаме? Изолацията в комфортната им прегръдка пречи или помага? Ако за момент ги свалим, драматично ли ще се разклати съществуването ни? Много бърбори този плакат. Браво на създателите му - един от любимите ми екипи, творили за модните страници на EVA: фотографът Тихомир Рачев и стилистът Василен Милков.

 

HELLO, Mr. Klimt...

Както се досещате, “Целувката” на Густав Климт е вдъхновението за приказната сесия, обсипана със златен прашец, чието настроение дори запечатахме с кратко романтично видео. Климт е особено специален за артдиректора на EVA Биляна Савова и в подготовката на сесията тя неусетно превърна студиото на фотографа Васил Германов в мини галерия с познати и непознати скици на художника. И като говорим за изкуство, роклите H&M Conscious Exclusive, с които са облечени моделите за този кадър, бяха изложени в Музея на декоративните изкуства в Париж, селектирани за експозицията Fashion Forward – 300 years of Fashion. За сметка на това помпозно уточнение, декорът е от топлоизолиращо туристическо одеало. Баланс да има.

Жени Калканджиева за първия брой на EVA

Един непубликуван кадър от фотосесията за емблематичната първа корица на EVA. Годината е 1998, фотографът е Васил Къркеланов. А образът на EVA, който Жени олицетворява, си е все същият и 20 години по-късно – небрежно красив, закачлив и често непредвидим, много истински и малко дързък, чувстващ се добре в кожата си и все още фен на здравословното хранене, как иначе.

 

 

В градините на Едем

Сюрреалистичната фотосесия с розовите полета на фотографа Златимир Араклиев е сред фаворитите на творческия ни екип, а между другото му донесе и номинация за международна награда. Обожавам кадъра със застиналата в мислите си Екатерина Куцарева, нагазила в сладките си сънища без идея за време и пространство.

 

 

“ЕТНО”

Проектът “ЕТНО” е сред най-интересните истории, публикувани от EVA. В продължение на три месеца екипът на списанието обикаляше България и успя да свърже чрез модата традициите на три уникални етноса - каракачаните край Сливен, староверците от Казашко и българомохамеданите от Рибново. Проектът бе представен като допълнително издание в двойно по-голям формат (най-малкото, което заслужава), а по-късно кадрите се превърнаха в изложба, която също си имаше благотворителна кауза – средствата от нея бяха дарени за построяването на къща за новородени бебета и деца с тежки увреждания към фондация "За нашите деца". Вижте забавното бекстейдж видео тук.

 

Пилотен проект

Карина Неделчева е сред най-сниманите лица на страниците на EVA, а за тази сесия стигна до военната летищна база в гр. Долна Митрополия – със съдействието на Генералния щаб на Българската армия и ВВУ за първи път списание бе допуснато в забранената за редовите граждани територия. Фотографът Темелко Темелков, артдиректорът Биляна Савова и стилистът Лиляна Гергишанова се възползваха на максимум и в резултат Карина марширува пред строената за сутрешна проверка рота, наднича освен в командния пункт, и в пилотските кабини на МИГ и стар руски хеликоптер, обядва в столовата на любезните домакини и наблюдава учебното летене на няколко изтребителя, което съвсем неслучайно съвпадна със снимачния ден на EVA. Рапорт даден.

 

Андрония Попова

Рони. Тя бе истински ангел, в най-чистия смисъл на думата. Душата й на дете не устоя на коварното раково заболяване, но ни завеща магията на музиката, която винаги ще пазим. Поздравявам ви с един миг от нея:

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР