Моите 7

21 April 2019

В рубриката ни "Моите 7" ви представяме нещата, които са ни докоснали през последните седем дни. Смешни или тъжни, сериозни или не съвсем, в работно време или на дивана вкъщи, това са нашите лего блокчета, с които строим живота си.

В редакцията мирише на хляб

Откакто преди 9-10 години мои приятели ми подариха прясно опечен хляб за Коледа и топъл козунак за Великден, бях планирала да си купя машина за хляб като тяхната. Уханието му, когато е прясно изпечен, е сред нещата, които превръщат една къща в дом. И ето че от няколко месеца отново се върнах към идеята благодарение на офисмениджърката ни Чая. Тя е донесла своята машина за хляб в редакцията и често, докато работим, се разнася вкусно ухание! Дали ни е нужно много дълго време, за да се съберем при Чая, как мислите? Не издържах и вече имам машина за хляб и аз. Най-добрите козунаци за Великден ще са моите. 

бижута на принцеса

В четвъртък тази седмица в Paradise Mall беше откриването на ексклузивна изложба на бижутата на принцеса Мириам де Унгрия – съпругата на първородния син на Н. В. цар Симеон Втори. Заедно с показваните на предишната й експозиция у нас прекрасни накити, вдъхновени от българската роза, и част от различни нейни колекции, които могат да бъдат разглеждани на сайта www.mdeu.es, Н. В. Мириам показа новата си колекция, вдъхновена от картината „Менините“ на Веласкес. Бижутата й са само от скъпоценни метали. Златото е 18 карата. Работи, разбира се, и със скъпоценни камъни и диаманти, завършила е гемология все пак. Да припомним, че е правила бижута за марката Carera y Carera. Много красиви бижута. Могат да бъдат разгледани в бившата Iskra Art Gallery, на третия етаж на мола и всеки, който желае, да си купи, до 19 ч. днес. Не се сещам за жена, която би отказала подобен подарък за Цветница.

полетът на Деси

На 17 април, в сряда церемонията за десетгодишнината на наградите за полет в изкуството на създадената от Деси Тенекеджиева фондация „Стоян Камбарев“ наблюдаваха 350 души. Сред тях бяха министри, президенти, хора от едрия бизнес, меценати, музикални и медийни звезди, кралски особи. С възхищение и уважение мислех как идеята, започнала в разговор между трима приятели – Деси, Кольо Карамфилов и Елин Рахнев, се превърна в нещо толкова мащабно, красиво и достойно. Свидетелка съм колко енергия и неуморен ентусиазъм е вложила Деси, за да подпомогне проектите и развитието на 80 интересни, изключително талантливи млади хора. Изпитвам изключителен респект към невероятния начин, по който съхрани паметта на съпруга си прекрасния режисьор Стоян Камбарев и остави спомена за него в обществото, и успя да предаде гордостта за това, което е постигнал на сцената за недългия си живот, на сина им Йосиф Камбарев.

Братя Карамазови

Съвсем скоро беше премиерата на новата постановка на Народния театър, която много бих искала да гледам - "Братя Карамазови". Изключителен актьорски каст е мобилизиран за големия текст на Достоевски, адаптиран и режисиран от македонския режисьор Деян Пройковски. Той е и преводач на текста. Кой театроман би устоял пред това и пред имената на всичките актьори, които играят в постановката. Цитирам само Владо Пенев, Деян Донков, Велислав Павлов, Валери Йорданов, Радина Кърджилова, Ани Пападопулу? Следващите дати за на 11 и 17 май и 9 и 22 юни. А както се знае, билетите за постановките на Народния театър свършват бързо.

Вивиан Майер

Планът ми за седмицата, която предстои е на 23 април да отида на откриването на изложбата на Вивиан Майер в Софийска градска галерия. До 2 юни ще можем да видим творбите на една от най-забележителните фотографки, документалният филм, за която е номиниран за Оскар. Вивиан е забележителна с кадрите си с всевъзможни градски сюжети. Освен тези, които познавам, много и харесвам и тази прекрасна фотография на Кърк Дъглас от премиерата на филма "Спартак" в Чикаго.

макароните на мосю Ерме

Испахан е името на един от десертите, който много бих искала да опитам - макарон с вкус на българска роза, малини и личи. Той е един от шедьоврите на един от най-големите шоколатиери и сладкари в света Пиер Ерме и един от най-големите майстори на десерта, който двете с Мария Медичи обожаваме - макарона. Имах удоволствието да срещна Мосю Ерме през март, благодарение на гостуването му по покана на Френския институт за поредното годишно издание на Месеца на франкофонията. Можете да прочетете разговора ни в априлския брой на EVA. 

японските вишни

Всеки път, когато минавам покрай тези дървета пред Народната библиотека, които правят пролетта толкова красива, се сещам за предсмъртното изречение на героя на Кен Уатанабе във филма "Последният самурай". Преди да издъхне, той сподели на героя на Том Круз, че цял живот е търсил отговора на въпроса коя вишна е най-красивата. И отговорът е, че най-красива е всяка една от тях.  

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР