Сладката страна на живота
Рецепти от книгата „Катерина Евро – тетрадка за рецепти и спомени“
Диана Шингарова 06 December 2017
Сладка импровизация „Чорлавата Кейт“ и крем-пита по рецепта на майка й - част от "Тетрадка за рецепти и спомени" на Катерина Евро. Книгата, в която са представени не само кулинарните умения на актрисата, наследени от нейните майка и баба, а и най-съкровените моменти от личния й живот.
Един ден, тъкмо тръгвах към фризьора си, се обади брат ми и попита дали може да доведе децата. Отложих часа си, останах вкъщи и направих този сладкиш с продуктите, които имах. Кръстих го „Чорлавата Кейт“.
Необходими продукти: 150 г масло, 100 г захар, 3 яйца, 200 г брашно, 3 супени лъжици какао на прах, две шепи лешници, карамел, който си правите сами, 100 г натурален шоколад
Катерина Евро: Разбърквам маслото със захарта, яйцата и шоколада, разтопен на водна баня. Прибавям брашното и какаото. Разделям сместа на две и слагам едната половина в съд за печене. Върху нея поръсвам целите лешници и заливам с карамела, който правя.
След това слагам втората част от сместа и пека.
Продукти за блатовете: 3 яйца, 3 чаени чаши брашно, 1 чаша захар, 1 пакетче амонячна сода, 70 г масло, или половин пакетче
Продукти за крема: 1 л мляко, 5 супени лъжици брашно, 2 ванилии, 2 жълтъка, 125 г масло, или цяло пакетче
Катерина Евро: Замесвам брашното с два белтъка, един жълтък, маслото, амонячната сода и захарта. Оставям го да почине и го разделям на 3 топки. Всяка от тях разточвам и я пека до златисто. Докато се пече, приготвям крема. С малка част от млякото разбивам брашното и двата жълтъка. Кипвам млякото с маслото, слагам брашното и сгъстявам, прибавям и ванилията. Докато е още топъл кремът, намазвам изпечените кори. Добре е сладкишът да престои една нощ, за да се стегне.
Катерина Евро и Диана Шингарова