Рецепти и спомени
Две рецепти от книгата „Катерина Евро – тетрадка за рецепти и спомени“ на издателство Colibri
Диана Шингарова 21 November 2017
Ако още не притежавате забележителната Тетрадка за рецепти и спомени на Kатерина Eвро, превърнала се в кулинарен бестселър, ще ви подканим да вкусите сладката страна на живота с няколко изключителни рецепти на актрисата. Лично тествахме сладкия салам по рецепта на майка й и сладкиша със сини сливи на приятелката й Mарта Вачкова.
Имам рецептата от моята приятелка Марта Вачкова. Приготвям я често, защото е бърза и лесна.
Необходими продукти: 2 пакетчета бисквити, 125 г масло, няколко зърна карамфил, 1/2 кг сини сливи. За пандишпана: 4 яйца, 4 супени лъжици захар, 4 супени лъжици брашно, ванилия
Катерина Евро: Слагам разтопеното масло в тавичка. Нареждам бисквитите, върху тях слагам обезкостените сливи, поръсвам с малко захар и зрънцата карамфил. Заливам с пандишпановото тесто и пека 15 минути на 180 градуса.
Един от любимите сладкиши на мама. Детството ми ухаеше на пудра захар и шоколад.
Необходими продукти: 200 г масло, 2 опаковки обикновени бисквити, 1 яйце, 200 г черен шоколад, 100 г пудра захар, 100 мл прясно мляко, 50 мл коняк
Катерина Евро: Разтопявам шоколада на водна баня, към него прибавям маслото, захарта, слагам яйцето, коняка и прясното мляко. Разбивам всичко с миксер и прибавям натрошените бисквити. Може да се излее във форма за торта и да се остави в хладилника да се стегне. Мама го правеше като сладък салам – изсипваше сладкиша в специална хартия за печене, завиваше го на руло и го слагаше в хладилника за 3-4 часа, а после го нарязваше на парченца като салам. Слагаше му и орехи или лешници.