Паеля за четирима
Готвенето на пара смесва ароматите на продуктите и придава на паелята страхотен вкус
Диана Шингарова 06 June 2016
Паeля
В Испания за това национално ястие се използва специален вид ориз – с по-твърди и къси зърна. Ако не разполагате с ориз за паеля, използвайте някой от италианските видове – Арборио, Виалоне или Карнароли, и увеличете времето за готвене с около 15 минути.
Необходими продукти: 4 пилешки бутчета, 1 ч.л. сол, 400 г ориз, щипка шафран, 400 мл пилешки бульон, 1 червена чушка, 2-4 резена чоризо, 400 г пресни миди с черупките, 200 г зелен фасул, 1 с.л. кервел (див керевиз), 400 г пресни скариди без черупките, 1-2 стръка лук, нарязан на тънки филийки, 2 ч.л. фино нарязан див лук.
Начин на приготвяне: Нарежете месото от бутчетата, като го отстраните от костта. Овкусете го. В съд за готвене на фурна поставете ориза, солта и шафрана. Залейте с бульона, разбъркайте и добавете месото. Aко имате комбинирана парова фурна CombiSteam от Electrolux, предварително загрейте фурната на функция „Топъл въздух“, след което задайте функцията „Програма Vital“ и гответе 30 минути. Почистете и накълцайте чушката и я добавете заедно с кервела. Почистете добре мидите. Поставете ги в малък съд за готвене на фурна. Отстранете съда с ориза от фурната и добавете чоризото и зеления фасул. Върнете във фурната и поставете съда с мидите отделно. Гответе на пара няколко минути, докато мидите се отворят. Украсете паелята с миди, пресни скариди, резените лук и дивия лук и я поднесете на масата.