Fitmeal - здравият стомах побира 330 г храна

Известно е, че когато се яде бързо, се поглъща повече, тъй като мозъкът подава сигнал за ситост едва половин час, след като си се нахранил

Ваня Шекерова 11 April 2016

Снимка: Бианка Хинова

Те не са готвачи, но са се захванали здравата с готвене. Готвене за много хора на прясна, здравословна храна. Която може да се консумира в новия им ресторант, може и да се доставя на посочен от клиента адрес. А може и да се приготвя по индивидуален вкус, ако клиентът посочи какво и колко да се сложи в съдовете за готвене 

Това е Fitmeal – фирмата на Ралица Добрева – дизайнер, Драгомир Русинов – бизнес администратор, и Светозар Димов – фармацевт. От година и половина инициативата на тези млади хора набра скорост до степен, в която от кухнята на Fitmeal да се хранят деца в частни детски градини и служителите на няколко големи фирми. Всяка сутрин например се доставят смутита и сурови ядки на голяма фирма. Децата също харесват храната на Fitmeal. На принципа, че те приемат супа само когато не виждат от какво е направена, им готвят крем супи. Огретени, яхнии, пълнозърнеста мини паста, салатки, сандвичи с пълнозърнест хляб, зеленчукови пюрета със зехтин, мъфини... Изяждат си абсолютно всичко. Може би защото храната изглежда забавно привлекателна. В менюто на Fitmeal нищо не се пържи, всичко е само задушено или печено.

Основополагащата философия на храненето с Fitmeal е, че вместимостта на стомаха на възрастния човек е 350 мл. На много от хората, които поръчват за първи път, менюто им изглежда малко като количество. Но после установяват, че, хранейки се по този начин, се засищат напълно. Известно е, че когато се яде бързо, се поглъща повече, тъй като мозъкът подава сигнал за ситост едва половин час, след като си се нахранил. Хора от клиентите на Fitmeal са отслабнали от 120 кг с 12 за три седмици.

И още: Максимално се избягват продукти от внос, заместват се с такива, които растат на наша почва. За суперхрани се смятат растящите у нас нахут вместо киноа, също ориз, сушени плодове. Подправките са както модерни, така и абсолютно стандартни – билки. Само от фирми със сертификати за биопроизводство се купуват сиропите от бъз, липа, рози...  От фермерските пазари не пазаруват, тъй като там се изнасят малки количества и нямат сертификати. Затова сами намират биопроизводители в земеделието и животновъдството. Идеята е да се създаде и едно изцяло биоменю.  

Във Fitmeal създадоха и меню за хората с диагноза множествена склероза, МСМ – много специално меню. То идва да покаже, че храната е дългосрочна инвестиция в здраве, а може да бъде и лекарство. Проектът МСМ е стартиран съвместно с фондация „МС – Мога сам“, създадена от Биляна Савова в помощ на всички със заболяването, с което тя се бори от 8 години. И засега резултатът е 1:0 в нейна полза. И в тази борба едно от оръжията, с които всички с диагноза МС разполагат, а защо не и здравите хора, е храната.

Менюто с кодово име МСМ е разработено въз основа на принципите, формулирани от д-р Рой Суонк в средата на миналия век. Консултирано е с д-р Росица Попова от МА. Спецификата му се изразява в:

- отсъствието на наситени мазнини (продукти от животински произход, палмово и кокосово масло), млечни продукти и яйца (с изключение на белтъци), на пържени или преработени храни, оцветители, овкусители и подобрители на вкуса

- овкусяването на храната изцяло с натурални ароматни подправки, зехтин и био масла, които се добавят към ястията след топлинната им обработка

- съдържанието на Омега 3 и Омега 6 мазнини, плодове и зеленчуци, сурови ядки и семена, варива, суперхрани, натурални ароматни подправки

- възможността да бъде персонализирано по препоръка на лекар при наличие на алергии към дадени продукти или при нужда от корекция в грамажите на ястията

- всички ястия се приготвят в кухнята на Fitmeal със строг контрол на качеството.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР