Ева през погледа на Адам

13 November 2008

Мъжете винаги са били нашият най-верен компас. Та за какво, ако не за тяхното внимание и обич се напъваме? За кого, ако не за един Адам всяка от нас се стреми да бъде най-красивата, най-нежната, най-щедрата? Къде другаде, ако не в неговите очи, се оглежда Ева?

А как те ни виждат, как ни оценяват и как приемат копнежите и амбициите ни, грешките и възторзите ни? Ще разберете от 10 известни български мъже, които попитахме    

Как се промениха жените за последните 10 години?

Евтим Милошев, продуцент

Преди 10 години ме привличаха жените с чувство за хумор, сега ме впечатляват тези от тях, които са обект на мъжкото чувство за хумор – все по-руси, все по-млади и с все по-голям бюст. Такова чудо не е било досега и то е против законите на природата – аз да остарявам, а жените край мен да се подмладяват.

Васил Найденов, поп певец

Края на 90-те и въобще 90-те години в България бяха много тежки и българките според мен се промениха в две посоки, оцеляха по два начина. Едните се наложиха като модел и благодарение на медиите. Те са тези, които по външност напомнят работничките на магистралата от София към Пловдив например – с гърдите от силикон, с устните от силикон, с гаджетата от борческия елит, с каруцарската лексика. Другите станаха по-силни, запазвайки семействата си през купонните години, през липсата на храни, през борческите времена и ставайки това, за което пее Богдана Карадочева в една песен - „Твоето мъжко момиче“. Станаха точно мъжките момичета, които могат да оцеляват, и личности.

Юлиан Вергов, актьор

Полагат все повече грижи за себе си, най-вече за външния си вид, но изглеждат все по-угрижени.

Маги Халваджиян, продуцент

За последните 10 години умните и интелигентни жени станаха още по-умни и интелигентни. В момента има много супер успешни бизнеси, които се движат от жени. Те навлязоха сериозно и в политиката. Например – Меглена Кунева. Какво да кажа за нея освен браво? Страхотен професионалист. А посредствените и глупавите станаха още по-посредствени и по-глупави. Аз си падам малко моралист. И като гледам по заведенията как се мятат на врата на някого, когото не познават, примерно за една кола... За съжаление глупавите са в пъти повече от умните.

Георги Тошев, журналист

Жените са такива, каквито са – непостоянни, предизвикателни, чувствени, несигурни. През последните години като че ли те все повече утвърждават своята независимост. Според мен това е тяхната защита, инстинктът им да бъдат силни, да оцеляват в едно все още доминирано от мъжете общество. В неравната битка между половете жените имат едно голямо оръжие - тяхната интуиция. През последните 10 години те все по-често се опират на нея при вземането на важни решения. И така печелят, защото ни карат да се чувстваме понякога слаби.

Иво Сиромахов, сценарист в “Шоуто на Слави”

Въпросът на списание EVA ме затрудни, затова се обърнах към десет мои познати български жени и ги попитах как са се променили през последното десетилетие.

Първата каза, че изобщо не се е променила, само си е сложила силиконов бюст, което й давало по-високо самочувствие. Втората сподели, че също не се е променила, само дето си е махнала силиконовите цици и сега е с по-добро самочувствие. Третата заяви, че не забелязва у себе си никаква промяна. Но преди три години се оженила за финансово обезпечен господин и това й донесло прекрасно самочувствие. Четвъртата беше категорична, че не се е променила. Същата си била, само че наскоро се развела с финансово обезпечения си съпруг и сега била със страхотно самочувствие. Петата ме увери, че няма никаква промяна за последните 10 години. В момента се подлагала на най-модерната диета и този факт й давал заслужено самочувствие. Шестата ми обясни, че си е същата, абсолютно непроменена. Взела решение вече да не се подлага на диети, а да се харесва такава, каквато е. Това решение я довело до шеметно нарастване на самочувствието.

Седмата ми разви теорията, че според нея хората не се променят, така че няма начин тя да се е променила. Само дето заминала за чужбина, защото там живеела с по-високо самочувствие. Осмата твърдеше, че не се е променила. През последните 10 години живяла в чужбина, но сега се върнала в България, защото тук жените имали по-високо самочувствие. Деветата отрече да има някаква промяна. Единствената новина била, че си има трима любовници, които й дават божествено самочувствие. Десетата каза, че хич даже не се е променила. Но мъжете напоследък много я разочаровали и тя си купила вибратор, вследствие на което живеела с доста по-добро самочувствие.

Накрая обобщих данните от моята импровизирана анкета и установих, че през последните десет години българските жени изобщо не са се променили, но имат по-високо самочувствие.

Светльо Витков

Еволюираха по начин, обратен на мъжете – станаха по-мъжествени. И любовта им стана платена, няма вече – или почти няма – безплатна любов. А откакто откриха силикона, стават и все по-хубави, но мъжете се изпедерастиха.

Константин Вълков, програмен директор на Дарик радио

Онзи ден четох материал за славните години на супермоделите Линда, Наоми, Кристи, Хелена, Татяна и си помислих колко много неща могат да се променят за десет години. И колко много могат да останат същите.

Вярно, десет е онази възраст, за която се пее в песните, но когато става дума за дами, цифрата «десет» носи далеч по-интересен смисъл. Днес, десет години по-късно, жените имат по-малко време. И за нас е нормално да е така. Веднъж очакваме да ги видим като лидери, които преобръщат кандидат-президентска кампания в Щатите. Друг път като спасителки на българки в опасна страна. Понякога като нова версия на Мерилин Монро, но поставени в Елисейския дворец. Или пък като последен европейски шанс за България, който тиктака с немски механизъм.

А навярно и преди десет години жените са били същите. Кой знае?

Само дето днес са още по-красиви.

Любен Дилов-син, депутат

През последните 10 години жените, които наблюдавам, станаха с по-дълги крака, с по-големи гърди и се научиха да се обличат по-хубаво. Постепенно започнаха да разбират, че съдбата на фолкпевица, макар все още по-предпочитана от тази на доцент в БАН, далеч не е най-доброто в галерията от житейски възможности. Незнайно защо някои започнаха да четат Айн Ранд – мислителка от началото на миналия век, съкратила името си Алиса Розенбаум, за да могат да го произнасят американците. Без да са я чели, Мадона и Шер са стигнали до същото прозрение. Също и Кали, Бони, Кати и останалите двусричкови дами в българския „културен” пейзаж. Или... натюрморт, в зависимост от степента на песимизъм, която ни е обхванала в момента.

Друга ясна тенденция е стремежът за подмяна на личността, чрез подмяна на външността. Ето, например споменатата вече Шер, след толкова много пластични операции, изобщо не е сигурно дали все още е арменка....

Като цяло тенденцията е жените все повече да се превръщат в персонажи от компютърните игри. Това безспорно е малко плашещо, но за хора като мен, видели и времето на реалния социализъм, е далеч по-добро, отколкото кранистка или предачка-многомашинничка. В крайна сметка „Най-клуб” не е кръстен на Найда Манчева... Последното не всички читателки на Ева ще го разберат, но за онези, които разбират – специални целувки от мен, Любен Дилов-син.

Малин Кръстев, актьор

За последните 10 години българските жени се влюбиха в колите, изявяват се като шофьорки и като хора, заради които трябва да се промени правилникът за движение. Има и добри сред тях, но за мен всяка жена, особено в автомобил с пернишка регистрация, е като маймуна с граната. Използвам случая да поздравя най-добрия автоинструктор Дима, при която съм се научил да карам. И да прогнозирам, че явно през следващото десетилетие мъжете ще слязат от волана.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР