С бакърения си ключ есента отваря различни усещания и потребности. Умалелите дни изискват друга настройка на времето в нас. Място си търсят новите аромати, вкусове и удоволствия.
Обзета от този сезонен смут създадох днешната рецепта за мъфини. Замислени изцяло като солен акомпанимент на кафе или вино, те се превърнаха в малки екзотични хапки със загатнат сладък вкус и опушен аромат.
Използвах 200 г брашно от кафяв ориз, 1 ч. лъжичка бакпулвер, 80 г белени бадеми, едро смлени, 3 яйца, 200 г заквасена сметана, 80 г масло, 100 г едро настъргано краве сирене, 100 мл меласа и 2 с. лъжици семена от нигела*.
Как ги направих: Разбих сметаната, маслото и меласата, а след това добавих яйцата. Оставих включен миксер до получаване на еднородна смес (меласата е малко по-тежка и трябва повече време за смесването и с другите съставки).
На сух тиган затоплих 2 с. лъжица нигела (твърди се, че тези черни ръбести зрънца съдържат над 100 вещества, от които са идентифицирани 69). Лекото затопляне е достатъчно, за да освободят аромат, ако прегорят стават горчиви. Към яйчено-маслената смес прибавих 1 с. лъжица нигела, оризовото брашно, бадемите, бакпулвера и сиренето. Размесих и насипах във формите. С останалите семена поръсих отгоре. Изпекох на 180 С за около 30, 35 минути.
*Намира се от индийски или арабски магазини