Последните титани на модата

За тях възрастта е условно понятие, а вдъхновението – начин на живот

eva 21 September 2015

Мадам Карвен, 2012 г.

Преди няколко месеца светът се раздели с още една легенда в модната история – основателката на френската модна къща Carven Кармен де Томазо, или просто Мадам Карвен. Тя бе прехвърлила забележителната възраст от 105 години, а пресата припомни думите й по повод отминалия й юбилей: „Моделиерството ми донесе щастие, това бяха най-добрите години от живота ми“. Мадам Карвен бе известна още като „най-малката от големите дизайнери“, преобърнала хода на модната история, осигурявайки достъп на жените с ръст като нейния (155 см) до висшата мода. Безупречното й усещане за стил се превърна в асоциация за парижкия шик, а творенията й дори са възпети от Жаклин Франсоа с песента Mademoiselle de Paris. Ателиетата на Carven дизайнерката напуска през 1993-а, а през 2001 година дарява модната си колекция (близо 100 уникални тоалета, скици, дневници и пътеписи) на музея на модата Palais Galliera в Париж.

Сбогувайки се с Мадам Карвен, си припомнихме и за последните истински революционери в модата, създавали емблематичните си модели в златните й епохи през 70-те, 80-те и 90-те години на миналия век, а част от тях – неспиращи да ни радват с вдъхновенията си, независимо от респектиращата си възраст.

Пиер Карден, 1965 г.
Пиер Карден, 93 години
Той сякаш е изтъкан от невъзможни противоречия. Икона на френската мода, но с италиански произход. Неудържим в стремежа си да бъде новатор, а притежава над 500 патента и логото му с преплетени инициали PC стои  върху повече от 800 различни артикула – от дрехи и аксесоари, до шоколад и цигари. Кариерата му на дизайнер продължава близо 70 години. Започва от шивашки ателиета във Виши през 40-те, преминава през ателиетата на Christian Dior, а след 1950-а вече под името Pierre Cardin печели световна слава с влечението си към абстрактния и геометричен дизайн, обсесията си от кръглите форми (оттам идва и прословутият модел Bubble Dress), унисекс стилистиката, експериментите с денима и всяка нова технология, имаща допирна точка с модата. Макар отдавна да слезе от подиума, днес Пиер Карден продължава да гледа в бъдещето. И твърди: „Предпочитам да ме копират, отколкото аз да копирам“.

Соня Рикел, 1980
Соня Рикел, 85 години
Червенокосата дизайнерка с руско-румънски произход е титулувана като Кралицата на трикотажа, а историята й е стара като Земята: по време на първата си бременност Соня не може да намери рокля, с която да се почувства като „най-красивото бременно момиче на света“. Решава сама да си създаде такава и... пътят й към модната сцена е открит. През 1968 година отваря собствен магазин в Париж и впоследствие става един от пионерите на ready-to-wear благодарение на идеята си за комфортни дрехи, в които жените да се чувстват свободно и просто да се наслаждават на живота. Рикел напуска модната сцена преди близо 20 години, принудена да се бори с болестта на Паркинсон. Цялата й история може да прочетете в автобиографичната й книга Don’t Forget It’s A Game.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР