Неочаквано. Старо. Стефаново

Един час с птиците на село Старо Стефаново ще ви балансира повече от посещение при психоаналитик. Зелено е, с прохлада, която слиза от околните планински склонове, с ромолене на рекичка, с живописни старинни къщи, със студено бяло вино в кръчмата и стаи за дълбок сън

Адриана Попова 17 July 2015

Снимка: „Дедовите къщи“ и ичен архив

Неочаквано е, защото е слабо известно, за разлика от Боженци, Лещен, Ковачевица. Живописните къщи в Старо Стефаново са около стотина, но на фотогеничността им се радват малко хора – случайно попадналите в хотела „Дедовите къщи“ като нас; кинаджиите, които помнят снимките на няколко филма, включително на сериала по „Хайка за вълци“; и няколко семейства англичани, заселили се тук. От местните хора ще научите, че в селото идва и тв водещата Ани Цолова – съпругът й имал фамилна къща.

Старо Стефаново е архитектурен резерват, повечето от двуетажните му къщи, покрити с каменни плочи – тикли, са на близо два века. Няма да се изморите, ако ги обходите – събрани са в шепа около скритата в зеленината рекичка. Има и красива църква с два купола и невероятно пъстър иконостас. Но и да се изморите – на уличката над реката са пръснати масите на хубавата кръчма на хотела „Дедовите къщи“.

Под сенките, хвърляни от дърветата и каменните зидове, може да поръчате вкусни манджички от домашната книга с рецепти на собствениците – супа с джанки, копривена чорба с яйце и сирене, жарен на плоча домашен кашкавал, топеница от печени чушки. Баклавата се прави с домашни кори по стара турска рецепта в съседното село Малиново. Овчето мляко е заквасено на място.

Хотел „Дедовите къщи“ е реставриран в типичния за Старо Стефаново вид с автентични старинни материали. Стаите са в етностил, направени с вкус и за удобство, с големи бани и приспиващи кревати.

Инфо: Старо Стефаново се намира на 20 км южно от Ловеч. Пътят дотам е хубав, лесно се стига до Крушунските водопади, Деветашката пещера. Инфо и резервации за хотел „Дедовите къщи“ на www.dedovitekashti.com, тел. 0883 44 99 71.

Къде да отидете:

Крушунски водопади

За предпочитане е да видите мократа им красота в делничен ден, иначе рискувате да се изкачвате към тях в редичка заедно с десетки други туристи, пристигащи организирано с автобуси. Основната каскада е леснодостъпна, почти в началото на красивата екопътека с дървени стълби и мостчета, която обикаля из резервата Маарата.

В ниското има минерален басейн с кръчмици и магазини за сувенири и амулети все пак. На 34 км от Ловеч.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР