Бадемова фантазия
Идеалният сладкиш трябва да е като идеалната любов - лесен, по твой вкус и да не можеш да му се наситиш
Мануела Панайотова 11 July 2015
Сладкишите са като любовта. Някои са прекалено сладки и след тях ти става тежко, други те примамват с вида си, но една хапка е достатъчна, за да усетиш, че не това е търсеният вкус. Има такива, за които знаеш, че и да "умираш" за сладко, пак няма да ги пожелаеш.
Идеалният сладкиш трябва да е като идеалната любов - лесен, по твой вкус и да не можеш да му се наситиш.
Не зная дали този, който предлагам днес, е точно такъв, но със сигурност е лек (без глутен, мазнина и набухвател), богат на протеини и много лесен.
Използвах 130 г бадеми (бланширани и обелени), 130 г захар, 3 яйца, щипка сол, кората на 1 лимон и кората на 1 портокал.
Как го направих: Смелих бадемите, но не прекалено, за да имат текстура. Разделих яйцата. Разбих жълтъците със захар и сол, докато станаха гъсти и лъскави. Добавих цитрусовите кори и бадемите. Размесих до получаване на гъста паста. В чиста купа разбих белтъците до меки върхове. Прибавих ги на части към бадемовата паста, докато получа еднородна въздушна смес. Намаслих и поръсих с брашно кръгла форма с диаметър 20 см. Изпекох на 180 C за около 30 - 35 минути.
Реших, че сладкиш толкова деликатен и фин като този заслужава да бъде поднесен подобаващо, затова използвах шаблон с форма на пеперуда и го отпечатах с пудра захар.