Миди в бяло вино
Диана Шингарова 18 July 2015
Спомням си дългите вечери на морския бряг край Ахтопол с онзи незабравим аромат на огън, миди, студена бира, смях и игра на карти до полунощ. Заела съм се да възстановя този миден ритуал това лято. Консумирайте мидите печени на тенекия, във вид на салата или задушени с бяло вино. Ето как ги приготвям аз.
Вземете 1 кг пресни миди с черупки. Почистете ги. Затоплете в 5-литрова тенджера 30 г масло или 2 с.л. зехтин. Задушете 1 глава лук, 2 скилидки чесън и 1-2 моркова. Сложете почистените миди, залейте с 1 ч.ч. бяло вино.
Поръсете със ситно накълцан пресен магданоз, 1 щипка черен пипер и сока на половин лимон. Гответе кратко. Отворят ли се мидите, значи сте готови за старта на морското парти.
Как да почистим мидите
Пресните миди миришат на морска вода. Цветът на черупката не е показател за тяхното качество. Отстранете всички отворени, пълни с пясък или счупени миди. Остържете добре черупката на мидите под течаща вода. Отстранете водораслите с дърпане. Гответе почистените миди непосредствено след измиването.